Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Otec usmrteného teroristu napísal list Obamovi: Chce vedieť, čo sa presne stalo

Abdul-Baki Todašev
Abdul-Baki Todašev (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Otec Ibragima Todaševa, ktorého agenti americkej FBI zastrelili v jeho dome na Floride pri výsluchu v súvislosti s vyšetrovaním bombového útoku na Bostonskom maratóne v USA, napísal list americkému prezidentovi Barackovi Obamovi so žiadosťou, aby mu pomohol dozvedieť sa, čo sa presne jeho synovi stalo. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Abdulbaki Todašev vo svojom liste odoslanom z Ruska napísal, že jeho syn síce poznal usmrteného Tamerlana Carnajeva - hlavného podozrivého z prípravy bombového útoku - ako priateľa z boxerského klubu, ale nemal nič spoločné s prípravou útoku ani s ďalšími zločinmi, z ktorých ho podozrievajú.

Dvadsaťsedemročného Todaševa zastrelili 22. mája pri výsluchu údajne agenti FBI, ktorým asistovali príslušníci polície štátu Massachusetts. Úrady spočiatku tvrdili, že Todašev zaútočil na jedného z agentov nožom. Neskôr však informovali, že nie je jasné, čo sa v byte stalo a že incident je predmetom ďalšieho vyšetrovania.

V liste prezidentovi otec usmrteného mladíka napísal, že jeho syn sa štyrikrát dobrovoľne prihlásil v kancelárii FBI v Orlande na výsluch ešte predtým, ako ho agenti navštívili v osudný deň v jeho dome.

Todašev, ktorého zatkli kvôli napadnutiu, sa priznal k trojnásobnej vražde zo septembra 2011, keď polícia v Bostone objavila troch mužov s podrezanými hrdlami. Okolo ich tiel bola rozsypaná marihuana. 

Do zločinu bol vraj zapletený i hlavný podozrivý z neskoršieho bostonského atentátu Tamerlan Carnajev, ktorý v apríli pri prestrelke s políciou na bostonskom predmestí utrpel smrteľné zranenia. Jeho mladší brat Džochar čelí 30-bodovej obžalobe vo veci prípravy a spáchania bombového atentátu na účastníkov Bostonského maratónu z 15. apríla.

Výbuch dvoch náloží, ktoré explodovali s odstupom 12 sekúnd v cieľovej rovinke legendárneho maratónu v Bostone, usmrtil troch ľudí: dvoch Američanov (mladú ženu a osemročného chlapca) a jednu Číňanku študujúcu v Bostone. Zranenia utrpelo vyše 260 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu