Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Novoročná tragédia v Prahe: Veľvyslanca zabil výbuch trezoru v jeho dome!

Palestínsky veľvyslanec Džamál Muhammad Džamál zomrel pri explózii vo svojom dome. Zobraziť galériu (11)
Palestínsky veľvyslanec Džamál Muhammad Džamál zomrel pri explózii vo svojom dome. (Zdroj: YouTube)

PRAHA – Palestínsky veľvyslanec Džamál Muhammad Džamál, ktorý bol dnes zranený pri výbuchu vo svojom dome v pražskom Suchdole, v nemocnici zomrel. Povedala hovorkyňa pražskej polície Andrea Zoulová. Pyrotechnici zároveň prehľadávajú susedný dom, ktorý je tiež v majetku palestínskej ambasády.

K výbuchu, pri ktorom dnes v Prahe - Suchdole zomrel palestínsky veľvyslanec, došlo podľa doterajšieho vývoja vyšetrovania pri neodbornej manipulácii s trezorom v obývacej izbe. Povedala to novinárom na mieste hovorkyňa pražskej polície Andrea Zoulová. Nešlo podľa nej o teroristický čin. To povedal v Českej televízii i policajný prezident Martin Červíček. Vedúci chirurg z Ústrednej vojenskej nemocnice Daniel Langer povedal ČT, že veľvyslanec utrpel zranenie hrudníka, brucha a hlavy, ktoré boli nezlučiteľné so životom.

Podľa Červíčka v súčasnej dobe pyrotechnici ešte prezerajú všetky priestory, ktorých sa to týka. "Môžem v súčasnsoti povedať, že neexistuje jediná indícia, z ktorej by vyplývalo, že došlo k teroristickému útoku alebo k inému spôsobu útoku na osoby, ktoré sa pohybovali v tých priestoroch," vyhlásil Červíček v ČT. Podotkol však, že vyšetrovanie je na začiatku a bude nutné čakať okrem iného na vyjadrenie znalca.

"Útvary, ktoré spolupracujú v boji proti terorizmu a podobne, si teraz v súčasnej dobe overujú niektoré informácie," povedal.

Na mieste bola kvôli podozreniu z nadýchania sa splodín a stresovej reakcii ošetrená ešte päťdesiatdvaročná žena, ktorú sanitka previezla do nemocnice v Motole. Hovorkyňa nemocnice Pavlína Danková povedala, že žena utrpela iba šok a nebola zranená. Z nemocnice bola po vyšetrení na traumatológii opäť prepustená. Či išlo o manželku veľvyslanca, nechcela komentovať.

Veľvyslanec sa funkcie oficiálne ujal 11. októbra minulého roka, kedy odovzdal poverovacie listiny prezidentovi Českej republiky Milošovi Zemanovi. V byte bola v čase výbuchu celá diplomatova rodina , potvrdil Rádiožurnálu Nabil el Fahel z tlačového oddelenia palestínskeho veľvyslanectva.

Príčina výbuchu sa stále vyšetruje. Pôvodné informácie o nástražnom systéme sa zatiaľ nepotvrdili, serveru Novinky.cz zdroje oboznámené s priebehom vyšetrovania oznámili, že pravdepodobne išlo o neopatrnú manipuláciu s nebezpečnou pyrotechnikou alebo výbušninou. Budova, v ktorej k výbuchu došlo, je novostavbou a podľa starostu Suchdolu Petra Hejla zatiaľ nebola ani skolaudovaná. Veľvyslanec sa do rezidencie zamýšľanej ako budúce sídlo palestínskej ambasády nasťahoval pred niekoľkými dňami.

Kým budú známe výsledky prehliadky pyrotechnikov, nesmú dovnútra žiadne ďalšie osoby. Do domu sa preto ešte nedostali ani pražskí kriminalisti. "Teda je zatiaľ predčasné hovoriť o príčinách alebo o podrobnostiach detonácie," povedala hovorkyňa polície Andrea Zoulová. Do úvahy preto teraz prichádzajú všetky možné verzie. "Máme niekoľko verzií, ale nejde zatiaľ ani jednu z nich vylúčiť," povedala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu