Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Pápež František na návšteve Svätej zeme: Odlišnosť by nemala znamenať prekážku

Pápež František v Jordánsku Zobraziť galériu (8)
Pápež František v Jordánsku (Zdroj: SITA)

AMMÁN - Pápež František dnes začal svoju trojdňovú cestu po Blízkom východe v jordánskej metropole Ammán, kde po stretnutí s kráľom Abdalláhom II. odslúžil na štadióne bohoslužbu - svoju prvú vo Svätej zemi.

František viedol bohoslužbu z pódia, zatieneného baldachýnom vo vatikánskej žltej a bielej farbe, a obklopovali ho obrovské fotografie pápežov aj kráľa. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters a dodala, že pápežova cesta do regiónu má priniesť nádej tamojším kresťanom, ktorých počet sa zmenšuje.

Keď pápež končil bohoslužbu, neďaleko znela moslimská výzva na modlitbu. František v kázni zdôraznil potrebu spoločne pracovať na prekonaní rozdielností. "Odlišnosť myšlienok a ľudí by nemala vyvolávať odmietnutie, ani znamenať prekážku," povedal pápež.

Napriek jeho prosbe sa niektorí veriaci obávajú o svoju budúcnosť v regióne Blízkeho východu, kde je kresťanstvo zakorenené.

Iracký 45-ročný učiteľ povedal, že ušiel z irackého mesta Mosul aj s rodinou, pretože mu ako kresťanovi posielali vyhrážky smrťou. "Chcem emigrovať hocikam, kde budeme ja a moja rodina v bezpečí. Náboženský extrémizmus ohrozuje kresťanov," dodal.

Pápež sa neobával o vlastnú bezpečnosť. Vatikán pred jeho cestou oznámil, že František chce cestovať bežným autom a nebude využívať nepriestrelné vozidlá. Po dnešnom prílete z Ríma ho z letiska v jordánskej metropole Ammán odviezli obyčajným bielym autom a na štadión sa priviezol v otvorenom vozidle, pričom sedel v jeho zadnej časti.

Pápež dnes už skôr na návšteve v kráľovskom paláci panovníka Abdalláha II. vyzval na vzájomnú toleranciu medzi náboženstvami.

"Náboženská sloboda je vlastne základným ľudským právom a chcem vyjadriť nádej, že bude zachované na celom Blízkom východe a v celom svete," vyhlásil pápež.

"Kresťania sa pokladajú, a skutočne aj sú plnohodnotnými občanmi, a preto sa snažia, spoločne so svojimi moslimskými spoluobčanmi, prispieť k rozvoju spoločnosti, v ktorej žijú," uviedol najvyšší pontifex v prejave. 

Kráľ Abdalláh, ktorého rodina má spoločný pôvod s prorokom Mohamedom, mu odpovedal, že islam je náboženstvo harmónie, láskavosti a spravodlivosti. Jordánsko "vždy odsudzovalo falošné nároky tých, čo šírili nenávisť a rozosievali spory", povedal kráľ.

"Môžem otvorene povedať, že arabské kresťanské komunity sú neoddeliteľnou súčasťou Blízkeho východu," dodal Abdalláh II.

V nedeľu ráno odletí František vrtuľníkom do Betlehema na západnom brehu Jordánu, teda na palestínske územie okupované Izraelom. Miesto tejto šesťhodinovej návštevy označil Vatikán v pápežovom programe ako "štát Palestína" - tento termín však Izrael odmieta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu