Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

František opäť prekvapuje: Zruší cirkev celibát?

Pápež František
Pápež František (Zdroj: SITA)

RÍM – Pápež František v pondelok vyhlásil, že rímskokatolícki kňazi by mali celibát dodržiavať: pripustil však, že toto pravidlo nie je nemenné. Informovala o tom agentúra Reuters.

František sa vyjadril podobne ako v čase, keď bol arcibiskupom Buenos Aires. Jeho slová pre novinárov na palube lietadla počas jeho návratu z Izraela sú však prvými na túto tému, odkedy sa stal pápežom.
 "Celibát nie je dogma," odpovedal na otázku, či katolícka cirkev niekedy umožní kňazom ženiť sa podobne, ako majú povolené kňazi iných kresťanských cirkví - anglikánskej, protestanskej či pravoslávnej.

"Je to pravidlo života, ktoré si veľmi vážim a myslím si, že je to dar cirkvi, ale keďže to nie je dogma, dvere (pre zmenu) sú vždy otvorené," vysvetlil. Cirkev učí, že kňaz sa má celý venovať svojmu poslaniu, aby splnil svoju misiu. Celibát je tradícia, ktorá vznikla pred približne 1000 rokmi, nie je to však nemenná dogma cirkevného učenia.

Po nedávnych škandáloch okolo pohlavného zneužívania v cirkvi vzrástol tlak na zmenu tohto pravidla; stúpenci zmeny argumentujú, že niektorých kňazov mohla k pohlavnému zneužívaniu detí dohnať sexuálna frustrácia. Cirkev tento argument odmietla, hovorí, že pedofíliu - či už v cirkvi alebo mimo nej - páchajú ľudia, ktorí majú psychické problémy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu