Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VIDEO Parížsky smetiar sa stal hviezdou internetu: Rozčuľovalo ho správanie ľudí, tak začal...

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

PARÍŽ - Jedného parížskeho zametača a smetiara rozčuľovali odpadky pohádzané okolo košov, ktoré musel každý deň zbierať. Ludovic Franceschet sa preto rozhodol začať nakrúcať krátke videá, aby najmä mladú generáciu naučil, ako správne zaobchádzať s odpadom. Po niekoľkých mesiacoch sa stal hviezdou sociálnej siete TikTok, píše agentúra Reuters.

Ludovic Franceschet (45) ako smetiar pracuje štyri roky. Prvé video zverejnil vlani na jar a jeho samotného prekvapilo, keď malo 34-tisíc pozretí, povedal v rozhovore so stanicou France Info. Videá potom začal nakrúcať častejšie, aby prispel k ochrane planéty a neskôr tiež aby propagoval povolanie smetiara. Keď dnes pracuje v uliciach Paríža, je na dennom poriadku, že ho niekto spozná a dá sa s ním do reči. "Každý sledujúci na TikToku je pre mňa jeden mladý človek, ktorý sa niečo dozvedel o životnom prostredí," vysvetľuje Franceschet v reportáži France Info. Jeho účet v súčasnosti sleduje vyše 59-tisíc užívateľov TikToku a niektoré videá majú desaťtisíce zhliadnutí.

 

@ludovicf_off

Très fier d’être Éboueur. Pour donner de la force , abonnez vous . ##éboueurs ##EarthCleaners ##avantaprès ##pourtoi ##balais

♬ Madan (Siren Jam) - Haska & Timmy687

 

Kvôli epidémii koronavírusu sú vo Francúzsku zatvorené reštaurácie, a tak sa Francúzi ešte častejšie než predtým stravujú priamo v uliciach. Pre Ludovica to znamená jediné - viac odpadkov, ktoré treba pozbierať a tiež viac videí. Často v nich ukazuje, ako miesto vyzeralo, keď prišiel, a ako po jeho upratovaní. Ako zametač a smetiar pre francúzsku metropolu si mesačne zarobí asi 1500 eur v čistom, minimálna čistá mzda vo Francúzsku je 1230,61 eura.

@ludovicf_off

Pour soutenir ce beau métier , abonnez vous merci ##pourtoi ##EarthCleaners ##avantaprès ##éboueurs

♬ Wasted Love (feat. Lagique) - Ofenbach

Ohorky od cigariet na záhrade svojich rodičov a odhodené papierové vrecká vraj zbieral už ako malý chlapec. V dospelosti pracoval ako opatrovateľ pacientov s rakovinou a autistov. Svoju súčasnú prácu Ludovic považuje za poslanie, pretože jeho "sen je jednoduchý: mať čistú planétu," píše Reuters.

Viac o téme: SmetiarFrancúzskoParížTikTokLudovic Franceschet
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu