Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

KORONAVÍRUS Veľkorysá pomoc pre slovenské deti: Humanitárna organizácia poskytla množstvo masiek

MAGNA pomáha v boji proti koronavírusu na Slovensku Zobraziť galériu (3)
MAGNA pomáha v boji proti koronavírusu na Slovensku (Zdroj: Magna)

BRATISLAVA – Čelíme ťažkým časom, a preto si pomáhame, ako vieme. Veľkorysé gesto spravila aj humanitárna organizácia MAGNA, ktorá poskytla takmer 1200 špeciálnych masiek personálu Detskej kliniky anesteziológie a intenzívnej medicíny Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave.

MAGNA vyčlenila ochranné prostriedky na prevenciu nakazenia koronavírusom zo svojich zásob pre urgentné situácie, pričom NÚDCH poskytne aj špecializovaný lekársky stan používaný pri urgentných situáciách. Ten sa plánuje využívať na triedenie pacientov ešte pred vstupom do nemocnice. „V uplynulých dňoch sme hovorili s viacerými slovenskými zdravotníkmi o ich situácii a nápore, ktorý už v týchto dňoch musia kvôli epidémii koronavírusu zvládať, často s obmedzenými možnosťami chrániť samých seba. Preto sa MAGNA rozhodla pomôcť im. Zdravotníci si musia pomáhať, či pôsobia na Kramároch, alebo v odľahlých oblastiach v Libanone, či v Južnom Sudáne,“ uviedla operačná riaditeľka MAGNA Denisa Augustínová.

MAGNA pomáha v boji
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Magna)

„Ako humanitárna organizácia, ktorej väčšinu personálu tvorí medicínsky personál, si uvedomujeme zložitú situáciu slovenských zdravotníkov, ktorým často chýbajú dôležité ochranné prostriedky. Preto sme sa rozhodli pomôcť a darovať špeciálne ochranné masky personálu oddelenia zachraňujúcemu životy detských pacientov v najvážnejších stavoch, vrátane pacientov s koronavírusom, ktoré sa sem dostávajú z celého Slovenska. Z našich skúseností v zahraničí vieme, že zdravotníci budú schopní efektívne zasahovať aj pri vrcholiacej epidémii len v prípade, že sa môžu počas jej trvania dostatočne chrániť,“ povedal riaditeľ MAGNA Martin Bandžák.

Čítajte aj: KORONAVÍRUS Študenti z Lekárskej fakulty UK dobrovoľne pomáhajú v boji s koronavírusom

MAGNA počas svojej existencie pomáhala už pri mnohých epidémiách rozličných chorôb v krajinách postihnutých humanitárnou krízou. Či už to bola cholera na Haiti, ebola, alebo najnovšia epidémia osýpok v Konžskej demokratickej republike.

MAGNA pomáha v boji
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Magna)

Poskytnuté ochranné masky môže personál používať aj počas 24-hodinových služieb, pričom svoju ochrannú funkciu by mala každá maska aj v týchto podmienkach plniť počas desiatich dní. „Tak ako lekári tu na Slovensku, ani zdravotníci MAGNA neodchádzajú od svojich pacientov a nezatvárajú sa pred hrozbou doma. Liečime a pomáhame a popritom sa pripravujeme na možnosť, že koronavírus udrie v plnej sile na utečenecké tábory plné Sýrčanov, ktorí ušli pred vojnou do Libanonu, alebo na ďalšie naše projekty vo vojnou zničenom Iraku, v Sýrii, či v ťažko skúšaných oblastiach Konžskej demokratickej republiky, v Južnom Sudáne, ktorý je na hranici hladomoru, alebo na našich detských pacientov s HIV v Kambodži. Následky pandémie v týchto krajinách, kde je obmedzené, zničené alebo takmer neexistujúce zdravotníctvo, si zatiaľ nevieme predstaviť,“ dodala Augustínová.

MAGNA je závislá na svojich podporovateľoch a sympatizantoch a ich finančnej pomoci. Ak ju chcete podporiť v poskytovaní humanitárnej pomoci, môžete tak urobiť ľubovoľným finančným darom prostredníctvom webstránky www.magna.sk, alebo nákupom potrebných vecí prostredníctvom MAGNA Nemocnice. Zaslaním SMS v tvare „MAGNA“ na číslo 806 poskytnete pravidelný mesačný dar vo výške 3 eurá („MAGNA 6“ – 6 eur, „MAGNA 9“ – 9 eur). 

Humanitárna organizácia MAGNA vznikla v roku 2001 na Slovensku v presvedčení, že všetci ľudia by mali mať prístup k zdravotnej starostlivosti bez ohľadu na pohlavie, rasu, náboženstvo, vierovyznanie a politickú príslušnosť. Od svojho vzniku MAGNA realizovala mnohé misie v humanitárnych krízach po celom svete. Dodnes pôsobí pri pomoci s epidémiou HIV/AIDS v Kambodži, Konžskej demokratickej republike, Južnom Sudáne, Sýrii a Libanone, pomáha obetiam sýrskej krízy a v irackom Mosule obetiam vojny s Islamským štátom. V minulosti zasahovala pri cunami v juhovýchodnej Ázii, po volebnom násilí v Keni, po zemetrasení na Haiti, pri hladomore vo východnej Afrike, po zemetrasení v Nepále, či cyklóne na Filipínach. 

Viac o téme: MAGNAPomocCOVID-19Rúška
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu