Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Historický úspech: Slovenskí vedci získali milióny eur na lepšiu diagnostiku rakoviny prsníka

Rakovina prsníka
Rakovina prsníka (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Slovenský startup MultiplexDX, ktorý sa zaoberá vývojom onkologickej diagnostiky, získal ako prvý v histórii SR grant Európskej inovačnej rady (EIC) v hodnote tri milióny eur. Diagnostický test slovenských vedcov Multiplex8+ má zvýšiť presnosť diagnózy rakoviny prsníka z dnešných 50 až 70 percent na 98 percent.

Zakladateľ startupu Pavol Čekan poukázal na to, že viac ako dve tretiny rakoviny vznikajú náhodne. "Rakovina prsníka je zle diagnostikovaná celosvetovo v 31 percentách prípadov," povedal. Unikátnosť vyvíjanej diagnostiky podľa jeho slov spočíva v lepšej možnosti vizuálnej diagnostiky a krížovej kontrole s testami génov. "Presnosť našej diagnostiky dosahujúca až 98 percent poskytne onkológom presnejšie informácie o zhubnom tkanive, a teda umožní aj nastaviť efektívnu a personalizovanú liečbu," vysvetlil Čekan.

Grant, ktorý vedci získali, je určený na predklinické skúšky diagnostického testu. Tím ho bude overovať na 4000 archívnych vzorkách tkanív z Rakúska, Islandu, Českej republiky a Slovenska. Ak sa doterajšie priaznivé výsledky novej diagnostiky potvrdia, počíta projekt s nasadením do klinickej praxe už v roku 2023.

Peter Kilián zo startupu verí, že po overení v predklinickom skúšaní bude test pomáhať onkologickým pacientom na Slovensku. "Počítame aj s aktivitami zameranými na globálny zdravotnícky segment," uviedol.

"Slovensko patrí medzi krajiny s nízkou mierou prežitia onkologického ochorenia. Pri peniazoch, ktoré na obyvateľa dávame na zdravotníctvo, by sme mali zachraňovať výrazne viac pacientov s týmto ochorením," vysvetlil Čekan. Preto sa rozhodli v spolupráci s ďalšími zdravotnícko-technologickými startupmi, výskumníkmi, lekármi a inými stakeholdermi založiť Onkologický klaster Slovensko. Mal by okrem iného zvýšiť potenciál výskumu v tejto oblasti.

Viac o téme: úspechRakovina prsníkaGrant
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu