Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Obrovský úspech slovenského vedca: FOTO Získal prestížne svetové ocenenie

Michal Fečkan Zobraziť galériu (3)
Michal Fečkan (Zdroj: Stanislav Griguš)

BRATISLAVA – Je nositeľom ocenenia Vedec roka SR 2017, najnovšie patrí medzi jedno percento najcitovanejších vedcov vo svojom odbore na svete. Reč je o Michalovi Fečkanovi, slovenskom matematikovi z Univerzity Komenského v Bratislave.

Michal Fečkan patrí k svetovej špičke. Tento mesiac získal prestížne svetové ocenenie Highly Cited Researchers za rok 2019 vďaka vysokému počtu ohlasov. Zoznam zahŕňa 6217 vysokocitovaných výskumníkov z takmer 60 krajín, ktorí patria medzi 1 % najcitovanejších vedcov vo svojom odbore na svete. Prieskum realizuje spoločnosť Clarivate Analytics z Web of Science Group, ktorá v súčasnosti vlastní a prevádzkuje kolekciu vedeckých zdrojov vrátane prestížnej databázy Current Contents.

Michal Fečkan
Zobraziť galériu (3)
Michal Fečkan  (Zdroj: Stanislav Griguš)

Fečkan pôsobí na Katedre matematickej analýzy a numerickej matematiky Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK. Odborne sa zaoberá nelineárnou funkcionálnou analýzou, dynamickými systémami a ich aplikáciami. Veľkej pozornosti sa teší jeho prínos v oblasti analýzy riešení rovníc so zlomkovými deriváciami. Napísal viacero vedeckých monografií, ktoré boli publikované v špičkových zahraničných vydavateľstvách. Zároveň je garantom magisterského študijného programu manažérska matematika a doktorandského programu numerická matematika. Je držiteľom ocenenia Vedec roka SR 2017. Michal Fečkan s Hirschovým indexom 25 bol celkovo citovaný 2314-krát.

Michal Fečkan
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Stanislav Griguš)

V roku 2019 je Fečkan jediným zástupcom Slovenska, ktorý sa v tomto rankingu nachádza. Jedného zástupcu má v rebríčku aj napríklad Maďarsko, Poľsko ich má šesť, Rusko desať, Česko štrnásť a Rakúsko päťdesiatpäť. Najväčšie zastúpenie vedcov má USA, a to 2737, nasleduje Čína (636) a Veľká Británia (516). „Verím, že výsledky a uznanie Michala Fečkana budú povzbudením aj pre ďalších vedcov na univerzite a v budúcnosti budeme mať v tomto prestížnom rebríčku čoraz viac slovenských zástupcov,“ povedal rektor UK Marek Števček. Vedenie UK 25. novembra schválilo, že Fečkan si 10. decembra prevezme Zlatú medailu UK.

„Na Slovensku sa robí kvalitná veda, ktorú reprezentujú výborní vedci a učitelia ako Michal Fečkan. Myslím si, že je podstatné, aby výučba a veda boli úzko prepojené,“ zdôrazňuje dekan FMFI UK Daniel Ševčovič. „Ocenenie je vyjadrením mimoriadneho medzinárodného uznania práce a výsledkov profesora Fečkana a Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK. Je potešiteľné, že naša fakulta, univerzita a Slovensko má zastúpenie v tomto prestížnom klube,“ dodáva.

Viac o téme: VedecOcenenieMichal FečkanHighly Cited Researchers
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu