Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Chcete vedieť, odkiaľ pochádza kurča na vašom tanieri? Revolučná novinka to umožní a pomôže aj alergikom

LYRA Chocolate Zobraziť galériu (3)
LYRA Chocolate (Zdroj: Lyra Chocolate)

BRATISLAVA - Informačné technológie posúvajú hranice fungovania ekonomiky. Najnovšie môžu urobiť revolúciu aj v potravinárstve. Tá podľa odborníkov zmení fungovanie celého priemyslu.

Predstavte si, že ste v obchode a rozhodujete sa, ktorú čokoládu si kúpite. Pri výbere nám často chýbajú informácie, ktoré by nás presvedčili o tom, že produkt, ktorý sme si vybrali, bol vyrobený z kvalitných surovín a prešiel poctivou výrobou.

Po novom si však budete môcť už aj v slovenských obchodoch zmapovať pôvod potravín do posledného detailu. Zistíte napríklad, z akého chovu pochádza kura, ktoré máte na tanieri, či kde vylovili lososa, ktorého si chcete dať na večeru. Revolučná novinka znamená výrazný posun aj v oblasti zdravia, pomôže napríklad ľuďom s alergiou na konkrétne zložky potravy.

LYRA Chocolate
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Lyra Chocolate)

Vďaka technológii nazvanej blokchain všetky tieto informácie prezradí QR kód na obale jednotlivých produktov. Nemusíte sa pritom nijak namáhať, stačí jeden klik v telefóne. Túto prevratnú technológiu si už osvojili známe potravinárske spoločnosti v zahraničí a Slovensko nezaostáva.

Slovenská IT Firma Decent, ktorá má pobočky na celom svete, ju totiž dostáva už aj na náš trh. Pilotným projektom sú čokolády Lyra. 

„Víziou tohto projektu je, aby bol každý krok výroby čokolády zaznamenaný na Blockchaine v čase, kedy nastal. Blockchain technológia zákazníkom garantuje, že záznamy nie sú nijak zmanipulované, zmenené, ani inak upravované,“ hovorí o novinke riaditeľ firmy Decent Matej Michalko.

Tento nástroj má podľa neho sprehľadniť a skvalitniť komunikáciu so zákazníkom o procese výroby a pôvode ingrediencií použitých vo výrobe potravín, ktoré si denne nakupujú.

LYRA Chocolate
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Lyra Chocolate)

Technológiu vo svete už odskúšali známe spoločnosti Nestlé, Carrefour alebo Starbucks. „V prípade čokolády Lyra ide o dokonalý príklad, ako zákazník môže sledovať cestu výroby čokolády od zberu kakaových bôbov, cez ich manipuláciu, až po technológiu spracovania čokolády,“ vysvetlil Michalko.

Ako ďalej dodáva, okrem výhod zisťovania pôvodu potravín, je obrovským prínosom zamedzenie falšovania jedál a nápojov, ako aj prípadným ochoreniam, ktoré môže spôsobiť konzumovanie poškodených, zle spracovaných alebo pokazených potravín.

Novinka z oblasti IT má však veľa ďalších možností, ktoré sa dajú postupne implementovať. Napríklad pridať do kódu informácie pre diabetikov, či ľudí s rôznymi intoleranciami v potravinách.

Dobrá správa pre výrobcov potravín je, že na pridanie tejto novinky na obaly svojich potravín nemusia zaplatiť obrovské financie. Aplikácia blokchainu je totiž podľa Mateja Michalka určite cenovo dostupná.

Viac o téme: ZdraviePôvod potravínLyraBlokchain
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu