Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Marhuľový lekvár v Turzovke varilo viac ako 305 ľudí: Ide o slovenský rekord

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TURZOVKA - Pri varení marhuľového lekváru sa v sobotu (13. 7.) v Turzovke vystriedalo viac ako 305 ľudí. Ide o jeden z dvoch slovenských rekordov, ktoré vznikli na festivale Ochutnaj Kysuce. Informoval o tom v nedeľu Igor Svítok zo Slovenských rekordov.

"Dušou rekordu bol Martin Struhár z Lietavskej Svinnej. Ráno pripravil 50 kilogramov marhúľ do veľkého kotla. Úlohou rekordmanov bolo niekoľkokrát zamiešať veľkou varechou variacu sa zmes. Na svoje si pri rekorde prišli menší i tí skôr narodení. Časový limit na tento rekord bol tri hodiny. Do 16.15 h sa zapojilo do miešania viac ako 305 ľudí," priblížil Svítok. 

Druhý z rekordov na festivale sa týka sabráže, teda slávnostného otvorenia sektu šabľou alebo iným vhodným predmetom. Jedným z aktérov prezentácie a rekordu bol domáci a zároveň spoluorganizátor festivalu Marcel Mikovčák. "Prvú sabráž predviedol v roku 2014 na fľaši s objemom 1,5 litra a tentoraz si pripravil trojlitrovú fľašu. Asistoval mu Jaroslav Macik, ktorý bol postavený vzadu, pripravený chytiť fľašu, ak by došlo k jej skĺznutiu z hlavy. Na druhé šuchnutie po boku fľaše došlo k oddeleniu časti hrdla so zátkou od fľaše," dodal Svítok. 

Viac o téme: RekordVarenie MarhuleLekvárTurzovka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu