Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Obľúbený Gurmán fest v Košiciach bude! Zachránila ho iniciatíva na sociálnej sieti

Podujatie Gurmán fest zachránila iniciatíva na sociálnej sieti Zobraziť galériu (9)
Podujatie Gurmán fest zachránila iniciatíva na sociálnej sieti (Zdroj: Miro Vacula)

KOŠICE – Len vďaka obrovskému nadšeniu organizátorov a vystavovateľov sa nakoniec 10. ročník jedného z najobľúbenejších košických podujatí bude konať. Ešte pred týždňom však situácia vyzerala beznádejne.

Krajský pamiatkový úrad totiž nedávno vydal negatívne stanovisko k organizácii festivalu v Mestskom parku. Od 21. marca sa táto lokalita stala Národnou kultúrnou pamiatkou.  Pamiatkári sa vo svojom stanovisku vyjadrili, že z dôvodu ochrany pamiatkového fondu nie je žiadúce v Mestskom parku organizovať toto podujatie. Argumentovali tým, že zhutňovanie pôdy má negatívny dopad na zdravotný stav stromov.

Podujatie Gurmán fest zachránila
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Miro Vacula)

Podujatie Gurmán fest už bolo na tento rok naplánované na víkend 7. a 9. júna a tak organizátorov a vystavovateľov tento verdikt nemilo prekvapil. Na gastronomický festival sa tešili i mnohí návštevníci. Ročne ho totiž navštívilo okolo 15 tisíc ľudí.  

Spojili sa na sociálnych sieťach

A tak sa spojili priaznivci Gurman festu a na sociálnych sieťach vyvinuli za záchranu akcie obrovskú kampaň a tá konečne rozhýbala kompetentných.

Na magistráte mesta Košice sa uskutočnilo stretnutie primátora mesta Košice Jaroslava Polačeka, jeho námestníka a predsedu Správnej rady organizácie Košice – Turizmus Marcela Gibódu so zástupcom riaditeľa Krajského Pamiatkového úradu Radoslavom Mokrišom, riaditeľkou správy Mestskej zelene v Košiciach Martou Popríkovou, šéfom organizácie Visit Košice Miloslavom Klímom a zástupcami vystavovateľov na čele s Petrom Škripkom ku organizovaniu Gurmán Festu v Mestskom parku.

Podujatie Gurmán fest zachránila
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Miro Vacula)

Predstavitelia vedenia mesta a zástupcovia ďalších dotknutých organizácií si spolu prešli aj Mestský park, aby si vyjasnili všetky problémové veci a po zapracovaní pripomienok týkajúcich sa ochrany prírody našli kompromisné riešenie pre organizáciu podujatia. Na základe toho Správa mestskej zelene už vo veľmi krátkej dobe požiada Krajský pamiatkový úrad o udelenie výnimky pre organizovanie tohto ročníka Gurmán Festu v Mestskom parku.

„Sme radi, že zdravý rozum zvíťazil a obľúbený Gurmán fest sa bude opäť konať v Mestskom parku. Ďakujeme všetkým, ktorí sa za nás postavili aj vďaka zverejneniu na sociálnych sieťach,“ hovorí zástupca vystavovateľov Peter Škripko a dodáva: „Veríme, že pôvodný júnový termín stihneme.“

Podujatie Gurmán fest zachránila
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Miro Vacula)

„Ak sa dodržia všetky dohodnuté podmienky, Košičania budú môcť navštíviť toto obľúbené podujatie na pôvodnom mieste. Do budúcnosti však musíme nájsť pre takéto veľké podujatia vhodné a vyhovujúce priestory. Zároveň vedenie mesta Košice plánuje rokovanie aj s predstaviteľmi ďalších masových akcií, ktoré sa ešte tento rok chystajú v Mestskom parku. S organizátormi Bielej noci alebo City triatlonu sa takisto budeme musieť podobne ako dnes všetci spoločne stretnúť a dohodnúť si podmienky, za akých sa tam tieto podujatia budú môcť konať,“ uviedol viceprimátor Marcel Gibóda.

Viac o téme: Sociálne sieteKošiceGurmán fest
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu