Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Projekt, ktorý má zachrániť Zem: Vertikálny les na Marse, takto by vyzeral Nový Šanghaj

Vertikálny les na Marse Zobraziť galériu (4)
Vertikálny les na Marse (Zdroj: susas 2017)

MINSHENG PORT - Vertikálny les na Marse je jednou z vízií vyvinutých architektonickou spoločnosťou SBA China, ktorú vytvorila spolu s univerzitným laboratóriom Tongji University's Future City Lab v Číne, a bola predstavená v nedeľu na výstave SUSAS 2017 v meste Minsheng Port v Šanghaji. Akcia, ktorej kurátorom sa stal Stefano Boeri, predstavila umenie, architektúru, mestské plánovanie či dizajn miest v budúcnosti.

Vedci vyriešili zásadnú otázku o vesmíre: Už vedia, odkiaľ prichádza kozmické žiarenie

Ako bude vyzerať Šanghaj v roku 2117? Podľa predpovedí má byť zatopený vodou, ak ľudstvo nebude schopné zvrátiť otepľovanie planéty. Vízia budúcnosti by však mohla byť aj menej katastrofická. SBA China totiž prišla s myšlienkou kolónie Šanghaja na červenej planéte, teda s tzv. Novým Šanghajom.

Projekt, ktorý má zachrániť
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: susas 2017)

V spolupráci s Čínskou vesmírnou agentúrou by mohlo dôjsť k zakoreneniu skutočných "ekosystémových semien" na povrchu Marsu, ktoré by sa na planétu dostali prostredníctvom medziplanetárnej vesmírnej stanice. Zároveň by došlo k vytvoreniu priaznivej atmosféry a prostredia pre rastliny aj ľudský život.

Projekt, ktorý má zachrániť
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: susas 2017)

Myšlienka vertikálneho lesa pritom nie je úplne revolučná. Práve taliansky architekt Stefano Boeri už podobný koncept vertikálnej záhrady vytvoril v Miláne a plánuje ho preniesť aj do čínskeho mesta Nanjing. V dvoch obytných vežiach vysokých 200 metrov, ktoré sa budú nachádzať v oblasti Jiangsu, bude vysadených 1 100 stromov.

Projekt, ktorý má zachrániť
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: susas 2017)

Ak sa niečo podobné dá vytvoriť aj v betónovej džungli, potom sa netreba obávať ani smelých plánov do budúcnosti. Výstava SUSAS 2017 bude otvorená návštevníkom nasledujúce tri mesiace.

Viac o téme: Výstava VíziaMarsŠanghajSUSAS 2017Vetikálny les
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu