Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Chcete sa aj vy dostať na Mars? Máte jedinečnú šancu, NASA dostala super nápad

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube)

WASHINGTON - Letieť na Mars sa nepošťastí každému. Americká NASA ale ponúka každému virtuálny palubný lístok. Stačí sa zapísať na stránkach vesmírnej agentúry a meno bude zanesené na mikročip v novom marsovskom robote InSight. Ten by sa mal na púť k červenej planéte vydať v budúcom roku.

FOTO Dobrovoľníci odišli po 8 mesiacoch z izolácie "na Marse": Toto boli ich prvé dojmy

Aspoň virtuálne sa môžu na susednú planétu dostať päťročné deti aj 99-roční seniori, láka NASA. Na webovej stránke https://mars.nasa.gov/syn/insight bude do 1. novembra možné uviesť meno a priezvisko, a to potom budúci rok v máji zamieri aj s robotom na Mars.

Chcete sa aj vy
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ESA)

Prvú vlnu zápisov NASA spustila už v roku 2015, kedy sa nechalo ponukou zlákať viac než 825-tisíc ľudí. InSight mal byť na Mars vyslaný pôvodne už v decembri 2015, ale kvôli technickým problémom bola misia odložená až na rok 2018.

Vďaka odkladom mohol byť pridaný ešte druhý mikročip, ktorý bude možné zaplniť menami ďalších pozemšťanov. Pokiaľ už teraz všetko pôjde podľa plánu, pristanú na Marse v novembri 2018.

Chcete sa aj vy
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: nasa)

"Mars napĺňa nadšením fanúšikov vesmírnych letov každého veku," povedal vedúci misie Bruce Banerdt. "Táto možnosť z nich urobí súčasť kozmickej lode, ktorá bude skúmať vnútro červenej planéty," dodal Banerdt.

Robot InSight bude plniť predovšetkým vedecké úlohy. Vedci si od neho sľubujú nové informácie o vzniku Marsu a nepriamo tiež Zeme. Súčasťou zariadenia bude seizmograf, ktorý má merať otrasy na planéte a sledovať dopady meteoritov. Okrem toho sa má InSight prevŕtať tak hlboko pod povrch Marsu, ako žiadny jeho predchodca.

Viac o téme: MenoMarsInSight
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu