Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Bojnická ZOO sa rozrástla: K obyvateľom pribudol vzácny druh

Na snímke prestrešený vstup do Zoo Bojnice
Na snímke prestrešený vstup do Zoo Bojnice (Zdroj: TASR)

BOJNICE - Kolekciu zvierat v Národnej zoologickej záhrade v Bojniciach rozšíril žeriav príveskový. Vzácny druh chová zoo po prvý raz, informovala dnes jej hovorkyňa Simona Kubičková. "Je najväčším zo šiestich druhov afrických žeriavov. Môže byť vysoký až 175 centimetrov a charakterizuje ho holá koža medzi očami a zobákom s červenými bradavičkami, ktorá je pod zobákom predĺžená do takzvaných príveskov. Patrí medzi pomerne vzácne druhy," opísala Kubičková.

Tento druh je podľa nej veľmi závislý od rozsiahlych systémov mokradí, v Afrike je tak jeho výskyt obmedzený len na niekoľko oblastí vo východnej a južnej časti kontinentu. "Populáciu v prírode odhadli na súčasných 6000 až 8000 jedincov. Najviac ich prežíva v Zambii, najmä v okolí rieky Zambezi a v mokradiach Národného parku Kafue," priblížila.

Žeriav príveskový je raritne chovaným druhom, v zoologických záhradách sa úspešne rozmnožuje len ojedinele. V súčasnosti ho má iba 15 zoologických záhrad a vtáčích parkov v Európe. Nový druh môžu návštevníci bojnickej zoo obdivovať vo výbehu v blízkosti slonov, dodala Kubičková.

Viac o téme: ZOOBojniceŽeriav príveskový
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu