Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V bratislavskej Zoo majú nový prírastok: Narodilo sa mláďatko antilopy nilgau

Mláďa antilopy Nilgau Zobraziť galériu (4)
Mláďa antilopy Nilgau (Zdroj: ZOO Bratislava)

Dňa 24. novembra 2017 sa narodila samička antilopy nilgau. Matkou je mladá samica Dewi (nar. 3. apríla 2013 v ZOO Košice) a otcom je samec Kieran (nar. 17. augusta 2014 v ZOO Bratislava). Matka mláďaťa je prvorodička, no o malú samičku sa vzorne stará. Pri kojení si pokľakne na predné nohy, aby sa k mláďaťu čo najviac priblížila.

Krátko po pôrode bola u matky pozorovaná nižšia tvorba materského mlieka. Z tohto dôvodu začali naše chovateľky s čiastočným prikrmovaním mláďatka sušeným kozím mliekom 2 – 3 krát denne. Malá samička však primárne naďalej pije mlieko od svojej matky, čím získava dôležité látky na tvorbu imunity a správny rast. Matka s mláďatkom trávia väčšinu času vo vnútornom priestore, no v prípade priaznivého počasia budú chodiť aj do vonkajšieho výbehu.

Mláďa antilopy Nilgau
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ZOO Bratislava)

Antilopa nilgau je najväčšia ázijská antilopa, ktorá sa prirodzene vyskytuje v trávnatých oblastiach Indie, Nepálu a Pakistanu. Názov „NILGAU“ pochádza z hindčiny a v preklade znamená „modrý býk“. U týchto antilop je viditeľný výrazný pohlavný dimorfizmus. Samce sú väčšie, majú na hlave jednoduché tmavo sivé rožky, dlhé 25 až 30 cm a srsť majú modro-sivej farby. Samice sú menšie, nemajú rohy a bývajú hnedo sfarbené. Spoločným znakom pre obe pohlavia je čiernobiele pruhovanie na ušiach a v spodnej časti nôh. V období ruje bojujú samce o teritórium a samice tak, že pokľaknú oproti sebe na predné končatiny a pretláčajú sa. 

Mláďa antilopy Nilgau
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ZOO Bratislava)

Viac o téme: MláďaAntilopaZoo Bratislava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu