Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Bojnická ZOO sa môže pýšiť novým prírastkom: Farebný krásavec je v Európe zvláštnosť

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/Zdeněk Urban)

BOJNICE - Národná zoologická záhrada Bojnice získala do kolekcie exotických vtákov nový atraktívny druh. Je ním tukan žltohrdlý, ktorý má spomedzi všetkých známych druhov tukanov najfarebnejší zobák. Pochádza z tropických lesov Strednej a Južnej Ameriky.

„Chov tohto druhu sa nám podarilo obnoviť po dlhých 15 rokoch. V celej Európe je v súčasnosti chovaný iba v štyroch zoologických záhradách,“ povedal zoológ Michal Sloviak a dodal, že tukan žltohrdlý je veľmi vzácny aj v privátnych chovoch. Zoo v Bojniciach získala chovný pár tukanov po viac ako pol roka trvajúcom vyjednávaní zo súkromného vtáčieho parku v holandskom meste Enschede.

Ako vo vyhlásení informovala hovorkyňa bojnickej Zoo Simona Kubičková, tukany patria v zoo k mimoriadne obľúbeným a vyhľadávaným exponátom. Pohybujú sa vysoko v korunách stromov a ich potrava sa skladá najmä z plodov a bobúľ. Podľa najnovších výskumov veľký zobák tukanom slúži na reguláciu telesnej teploty, keďže nedokážu vylučovať pot. Počas horúcich dní ním uniká pomocou jemných vlásočníc teplo. V noci si ho naopak schovávajú medzi perie, aby zamedzili podchladeniu.

Tukan
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Arnulfo Franco)

Aj keď v USA sú tukany chované pomerne bežne, niektoré druhy, akým je aj tukan žltohrdlý, v posledných rokoch chová omnoho menej európskych zoologických záhrad ako v minulosti. „Dôvod je jednoduchý - tento druh v Európe prakticky nikto dlhodobo úspešne nemnoží a mláďatá, ktoré sa podarí odchovať, bývajú obvykle vopred rezervované. Okrem toho ide o veľmi náročných chovancov aj z hľadiska kŕmenia ,“ konštatoval Sloviak a vysvetlil, že všetky tukany sú veľmi citlivé na vysoký obsah železa a vitamínu C v potrave, čo sa kedysi nevedelo. „Táto nevedomosť do značnej miery spôsobila veľké úbytky týchto vtákov medzi chovateľmi,“ uviedol.

Návštevníci Bojníc môžu tukanov vidieť vo veľkej voliére pavilónu vtákov, ktorú špeciálne prispôsobili pre ich chov. Súčasťou voliéry je aj veľké množstvo tropických rastlín, najmä paliem, strelícií, figovníkov a cykasov. „Tukany si stále zvykajú na nové prostredie a preto sú zatiaľ dosť plaché. Z tohto dôvodu je ich voliéra od návštevníckeho priestoru oddelená plotom. Najobľúbenejšou potravou našich tukanov sú čerešne. Vo vonkajšej voliére trávia v podstate celý deň, a to aj za daždivého počasia," uzavrel Sloviak.

Viac o téme: ZooTukan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu