Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Priekopnícka vakcína, na ktorú čakáme desaťročia: Prvý smrteľne chorý pacient sa mal vyliečiť z HIV!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Štyridsaťštyriročný britský pacient dúfa, že bude prvým človekom na svete, ktorého lekári vyliečili z HIV. Stal sa totiž jedným z 50 dobrovoľníkov, na ktorých experti skúšajú novú priekopnícku terapiu. Unikátny medicínsky postup navrhli vedci a lekári z piatich popredných britských univerzít.

Cieľom terapie je vypátrať a úplne zlikvidovať vírus v organizme. To sa podarilo aj v prípade 44-ročného pacienta, v ktorého krvi sa teraz nenachádza žiadna stopa po zákernom víruse. Ak by tak ostalo aj naďalej, išlo by o prvého pacienta vyliečeného z HIV na svete. „Skúmame reálnu možnosť liečenia HIV. Je to obrovská výzva, ale ešte je priskoro. Môžeme však hovoriť o pozoruhodnom pokroku,“ povedal pre The Sunday Times Mark Samuels, riaditeľ britského národného strediska pre klinický výskum.

Vedci skúmali vírus, ktorý má väčšina z nás v tele: Pozor na škaredý sexuálny problém

Vyliečiť HIV bolo doteraz nemožné, pretože choroba napáda imunitný systém, infiltruje sa do T-lymfocytov, ktoré vírus v tele ďalej replikujú. Nová terapia, resp. nová vakcína telu pomáha rozpoznať vírus HIV v bunkách tak, aby ho mohlo zlikvidovať. Liek s názvom Vorinostat je nádejou pre viac ako stotisíc ľudí v Británii, ktorí s chorobou bojujú. Na celom svete možno hovoriť až o 37 miliónoch nakazených.

Priekopnícka vakcína, na ktorú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Sľubné vyhliadky

„Bolo by úžasné, keby sa liečba vydarila. V mojom poslednom krvnom teste neobjavili žiadny vírus,“ povedal testovaný britský pacient, ktorý pracuje v sociálnych službách. Podľa profesorky Sarah Fidlerovej je terapia špeciálne navrhnutá tak, aby telo vyčistila od všetkých vírusov HIV až do poslednej stopy. Podľa prvých odhadov by terapia mohla fungovať aj u iných ľudí, avšak takéto závery sú ešte predčasné, upozorňujú odborníci.

Jediný človek v histórii, u ktorého sa vírus zrejme podarilo potlačiť, bol Američan Timothy Ray Brown, liečený nemeckými špecialistami. Lekári mu našli vhodného darcu kostnej drene, ktorý bol vďaka genetickej mutácii prirodzene odolný voči infekcii HIV. Po transplantácii kostnej drene disponoval jeho organizmus novým imunitným systémom a bol schopný vírus potlačiť. Transplantácie kmeňových buniek sú však príliš zložité a potenciálne nebezpečné pre prijímateľa kostnej drene, preto o nich nemožno uvažovať ako o reálnej metóde liečby.

 

Viac o téme: VírusVakcínaLiečbaHIVAIDS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu