Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Britskí vedci prišli so zásadnou metódou pre liečbu HIV: Prítomnosť vírusu zistia do pár minút

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Vedci z Británie vyvinuli nový typ testovania prítomnosti vírusu HIV. S pomocou elektronického čipu bude možné z kvapky krvi zistiť potrebné údaje oveľa rýchlejšie a s väčšou presnosťou než doteraz, informovala agentúra Reuters.

AIDS sa bude dať liečiť: Úplné zničenie vírusu HIV, hlásia izraelskí vedci!

Zariadenie vyvinuli vedci z Kráľovskej univerzity v Londýne v spolupráci s americkou firmou DNA Electronics. K zmeraniu hodnoty HIV v krvi pacienta postačí obyčajná kvapka krvi. Hoci je zariadenie stále vo fáze testovania, vedci sú optimistickí.

Zariadenie vraj pacientom umožní monitorovať hodnoty vírusu HIV podobne, ako si diabetici merajú hodnoty cukru v krvi. V súčasnosti trvá priemerne tri dni, než pacient dostane výsledky testov, pretože je nutné vzorky poslať do laboratória. Nové zariadenie sa tak bude hodiť predovšetkým pacientom, ktorí žijú v odľahlých lokalitách, súdia vedci.

"Monitorovanie množstva vírusu je pre liečbu úplne zásadné. Teraz sú na to potrebné drahé a zložité zariadenia, pri ktorých nejaký čas trvá, než zobrazia výsledky," povedal Graham Cooke, ktorý sa na výskume podieľal. "Funkciu, ktorú doteraz zvládalo zariadenie o veľkosti veľkej kopírky, sme umiestnili do čipu," dodal.

Britskí vedci prišli so
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Na mobilný čip s konektorom USB dá pacient vzorku krvi. Ak je v krvi čo i len drobné množstvo vírusu, zariadenie zaregistruje zmenu, čo sa premení v elektrický signál, ktorý čip spracuje. Výsledok sa zobrazí, akonáhle sa čip cez USB pripojí k počítaču či inému zobrazovaciemu zariadeniu.

Zariadenie funguje s presnosťou 95 percent a výsledok sa zobrazí do 21 minút, stojí v správe o výskume, v ktorom sa testovalo takmer tisíc vzoriek krvi.

Vírusom HIV je vo svete nakazených až 36 miliónov ľudí a každoročne ich na následky choroby AIDS zomiera približne jeden milión.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu