Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

AIDS sa bude dať liečiť: Úplné zničenie vírusu HIV, hlásia izraelskí vedci!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

TEL AVIV - Pacienti nakazení vírusom HIV a postihnutí ochorením AIDS majú novú nádej na návrat k zdravému životu v lieku vyvinutom na Hebrejskej univerzite v Jeruzaleme, ktorý je v súčasnosti testovaný v Kaplanovom lekárskom stredisku v meste Rehovot. Ako informoval portál Times of Israel, prevratný liek s názvom Gammora dokáže bunky infikované HIV prinútiť k samodeštrukcii bez poškodenia zvyšku tela, čiže bez vedľajších účinkov.

Najväčší omyl vo výskume HIV: „Pacient nula“ na FOTO sa stal obeťou vlastnej zhýralosti

Liek aplikovali do skúmaviek obsahujúcich krv desiatich pacientov s AIDS, ktorí sa momentálne liečia v tamojšej nemocnici, a laboratórne výsledky dokázali zničenie vírusu HIV vo vzorkách v 97 percentách prípadov, a to už za osem dní.

Aktívna zložka lieku je peptid, organická chemická zlúčenina, ktorá vzniká zlúčením viacerých aminokyselín, ktorý vyvinuli Abraham Loyter a Assaf Friedler na Hebrejskej univerzite. Peptid spôsobí, že vznikne niekoľko kópií DNA vírusu HIV, ktorý vstupuje do infikovanej bunky, namiesto iba jednej kópie, čo spôsobí, že sa bunka sama zničí a vírus zanikne.

AIDS sa bude dať
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

HIV sa v súčasnosti lieči kokteilom liekov, ktoré majú spomaliť progres infekcie v tele pacienta, ale vírusu ho nikdy nezbavia úplne. Loyter vysvetlil, že nový prístup k liečbe je oveľa lepší, ako predchádzajúce úsilie, pretože stačí jediný zásah namiesto dlhodobého potláčania chronického ochorenia.

"S našou metódou ničíme bunky, takže nie je šanca, že sa vírus znovu vráti, pretože nebudú existovať bunky, ktoré by obsahovali vírus," vysvetlil Loyter.

Izraelské ministerstvo zdravotníctva v osobitnom, ale súvisiacom opatrení, minulý týždeň oznámilo, že má v pláne prvýkrát začať distribúciu preventívnych liekov medzi populáciu vystavenú vyššiemu riziku nákazy HIV. Bolo zistené, že pravidelné užívanie liekov bolo účinné pri prevencii šírenia HIV pri styku.

Viac o téme: HIVAIDS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu