Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Obrovský objav, ktorý prinesie revolúciu v liečbe rakoviny: Zachráni milióny životov!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

SWANSEA - Jednoduchý krvný test, ktorý môže odhaliť rakovinu skôr, ako sa prejavia jej symptómy, je považovaný za zásadný prielom v diagnostike. Považujú ho za svätý grál medicíny, ktorý by mohol zachrániť milióny životov. Vedci ho prirovnali k detektoru dymu, pretože detekuje zmeny v červených krvinkách rýchlejšie, ako prepukne samotné ochorenie.

Nové dôkazy, že sme sa mýlili v domnienkach o rakovine: Je staršia, ako by nám kedy napadlo

Náklady sú približne rovnaké ako pri štandardnom krvnom teste a vedci dúfajú, že jedného dňa by novinka mohla poslúžiť pri monitorovaní ľudí s vysokým rizikom vzniku rakoviny. Jej včasné odhalenie zvyšuje šance na prežitie vo väčšine prípadov tohto ochorenia pri oveľa efektívnejšej liečbe zacielenej na rakovinu, než sa rozšíri.

Vedci sa domnievajú, že objav, ktorý bol predstavený na britskom vedeckom festivale v Swansea, by mohol zachrániť tisícky životov ročne. Bol vyvinutý potom, čo odborníci zo Swansea University Medical School študovali 300 zdravých ľudí, pacientov s predrakovinovými príznakmi a ľudí s rakovinou pažeráka.

Test, ktorý trvá len niekoľko hodín, za použitia štandardného laboratórneho vybavenia, zisťuje mutácie v proteínoch na povrchu červených krviniek. Zatiaľ čo u zdravých pacientov je priemerný počet mutácií asi päť na milión, u pacientov s rakovinou to môže byť 50 až 100 mutácií na milión.

Obrovský objav, ktorý prinesie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Podľa vedcov test poskytuje neinvazívny spôsob sledovania pacientov s vysokým rizikom vzniku rakoviny. Profesor Gareth Jenkins, ktorý viedol štúdiu, pre portál MailOnline povedal: "Test je možné prirovnať k detektoru rakovinového dymu, pretože detektor dymu nezistí prítomnosť ohňa v našich domovoch, ale jeho vedľajší produkt, dym. Tento test odhalí rakovinu, tým, že zachytí "dym ", zmutované krvinky."

"Staré porekadlo o tom, že nie je dymu bez ohňa sa vzťahuje aj na to, že nie je rakoviny bez mutácie, pretože mutácia je hlavnou hnacou silou rozvoja rakoviny." dodal. Zároveň dúfa, že test bude fungovať pri všetkých typoch rakoviny, nielen pažeráka, ale existuje vysoký predpoklad, že áno. Pri všetkých druhoch rakoviny môže mať jej zachytenie v dostatočnom predstihu veľký vplyv na výsledok diagnózy.

Výskum sa momentálne zameriava na zistenie, či sa rovnakým spôsobom dá vysledovať aj rakovina pankreasu. Uvidí sa, či sa potvrdia dobré správy aj v širšom meradle a test bude natoľko spoľahlivý, aby sa mohol využiť aj v klinickej praxi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu