Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Veľký test internetovej bezpečnosti: Vyskúšajte sa, či sa viete brániť!

Zobraziť galériu (4)

BRATISLAVA - Internet ponúka veľa príležitostí, či už ide o vyhľadávanie informácií, komunikáciu alebo objavovanie nového. Zároveň je však plný nástrah, ktorým používatelia čelia každý deň: krádeže identity, pochybné lotérie, prosby o prevedenie peňazí od vzdialeného príbuzného v Etiópii a pod.

Najväčšie internetové vyhľadávače bojujú každý deň proti malvérom, vírusom, phishingovým odkazom, podvodnej reklame a pod. Napríklad Google len za posledný rok zablokoval viac ako 780 miliónov reklám, ktoré porušovali pravidlá spoločnosti Google. Tento počet každým rokom rastie vďaka novým systémom ochrany.

Google pripravil test, ktorý vám napovie, ako ste na tom so znalosťami v oblasti internetovej bezpečnosti a či sa viete na internete správať bezpečne.

  1. Ako zabránite neoprávnenému prístupu do zariadenia?

а. Obrazovku uzamknete PINom, heslom, kresleným vzorom alebo odtlačkom prsta

b. Nosíte telefón neustále pri sebe (máte ho na špeciálnej šnúrke)

c. Na jednom zariadení nastavíte niekoľko hesiel

Správna odpoveď: a

Ak nechcete, aby ktokoľvek, komu sa dostane do rúk váš telefón alebo tablet, získal prístup k vašim údajom, zamykajte displej na zariadení. Môžete si vybrať z nasledujúcich spôsobov: PIN, heslo, gesto, kreslený vzor, odtlačok prsta alebo rozpoznanie tváre (dostupnosť jednotlivých možností závisí od výrobcu a modelu vášho telefónu alebo tabletu).

  1. Kedy majú zločinci najväčšiu šancu získať vaše heslo?

а. Keď používate rovnaké heslo v rôznych službách

b. Keď používate silné heslo obsahujúce čísla aj symboly

c. Keď dáte povolenie prehliadaču, aby si pamätal vaše heslá

Správna odpoveď: a

Ak používate rovnaké používateľské meno a heslo na viacerých stránkach (v rôznych účtoch alebo registráciách) a jedna z nich je ohrozená, môžu hackeri použiť vaše údaje na prihlásenie aj na iných stránkach. Odporúčanie: používajte pre každú službu jedinečné silné heslo. Prehliadač Chrome si môže pamätať rôzne heslá pre rôzne služby, ktoré používate a navyše aj znižuje riziko vystavenia phishingu.

  1. Z nasledujúcich možností vyberte heslo, ktoré je podľa vášho názoru najbezpečnejšie:

а. Jakub1983

b. Qwerty321

c. J@Kub_839

Správna odpoveď: c

Čím je heslo dlhšie, tým ťažšie sa dá uhádnuť. Pridajte do hesla čísla, symboly a striedajte veľké a malé písmená. Kyberzločincom tým sťažíte cestu k získaniu prístupu do vášho účtu. 

  1. Experti odporúčajú používať pre najbezpečnejšie heslá tzv. prístupové frázy, čiže vety, ktoré si ľahko zapamätáte. Vyberte jednu z možností, ktorá je podľa vášho názoru takouto prístupovou frázou.

а. 2mrj1rz! – príslovie „Dvakrát meraj a raz rež!“, číslovky napísané príslušnou číslicou, vynechané medzery a samohlásky

b. Maria05081960 – meno a dátum narodenia vzdialeného príbuzného

c. AdamDurica – meno vášho obľúbeného speváka

Správna odpoveď: a

Prístupová fráza – gramaticky správna veta zložená zo slov a čísel, ktorá pomáha zapamätať si zložité heslo, ktoré je náročné prelomiť. Heslá typu (MenoPriezvisko), (dátum narodenia), (Mama1234) nie sú bezpečné. Nezabudnite, že dnes existuje mnoho programov, ktoré je možné použiť na prelomenie hesiel.

  1. Čo je to „dvojstupňové overenie“?

Veľký test internetovej bezpečnosti:
Zobraziť galériu (4)

а. Heslo, ktoré sa zadáva dvakrát za sebou

b. Heslo, ktoré je na získanie prístupu nutné overiť cez mobilný telefón

c. Heslo vyžadujúce odpoveď na doplňujúcu otázku

Správna odpoveď: b

Dvojstupňové overenie - spôsob zabezpečenia používateľského účtu, ktoré pre prístup vyžaduje okrem používateľského mena a hesla ešte zadanie špeciálneho kódu, ktorý používateľovi príde v SMS správe na jeho telefón vždy pri prihlasovaní do svojho účtu. Takýto postup poskytuje ďalšiu vrstvu ochrany. Dokonca, aj keď útočník získa vaše používateľské meno a heslo, nedostane sa tak k vášmu účtu bez vášho telefónu.

  1. Ako chrániť deti pred nevhodným obsahom na internete?

а. Používať nástroje Bezpečného vyhľadávania pre deti vo svojom prehliadači a zapájať sa do ich online aktivít

b. Úplne im zakázať používať internet

c. Rozprávať deťom hrôzostrašné príbehy o zlých ľuďoch na internete

Správna odpoveď: a

Bezpečné vyhľadávanie umožňuje vo výsledkoch vyhľadávania zakázať zobrazovanie obsahu určeného len pre dospelých. Keď túto funkciu zapnete, bude nevhodný obsah blokovaný na všetkých zariadeniach, na ktorých ste prihlásení pod svojím účtom. Napríklad Bezpečné vyhľadávanie zapnete na svojom smartfóne alebo tablete nasledovne: navštívte stránku Nastavenia vyhľadávania, v sekcii  "Filtre Bezpečného vyhľadávania" vyberte možnosť "Filtrovať explicitné výsledky" a v dolnej časti stránky potvrďte voľbu kliknutím na "Uložiť". Popritom je, samozrejme, dôležité byť svojmu dieťaťu nablízku a učiť ho bezpečne používať internet.

  1. Čo urobíte ako prvé, ak vám ukradnú telefón alebo tablet?

Veľký test internetovej bezpečnosti:
Zobraziť galériu (4)

а. Idete na políciu ohlásiť krádež

b. Uzamknete zariadenie a všetko z neho vymažete pomocou vzdialenej správy zariadenia. Potom zájdete na políciu ohlásiť krádež

c. Kúpite si nový telefón a obnovíte pôvodné dáta

Správna odpoveď: b

Ak stratíte telefón so systémom Android alebo vám ho ukradnú, môžete pomocou Správcu zariadenia Android zistiť jeho približnú polohu na mape a čas, kedy bol naposledy použitý. Zariadenie môžete tiež na diaľku prezvoniť, uzamknúť ako aj vymazať všetko, čo je v ňom. Pre zariadenia od Applu použite program "Nájsť iPhone" - potom si svoje stratené zariadenie budete môcť zobraziť na mape, prehrať na ňom zvuk, ktorý vám ho pomôže nájsť, pomocou režimu straty ho uzamknúť a sledovať, prípadne z neho na diaľku vymazať všetky informácie.

  1. Čo je to sociálne inžinierstvo?

а. Teória vytvárania sociálnej spoločnosti

b. Podvodné postupy, ako oklamať používateľa, aby zdieľal citlivé údaje, prípadne nevedomky stiahol škodlivý softvér

c. Krádež telefónu na verejných miestach s vysokou koncentráciou inžinierov

Správna odpoveď: b

Sociálne inžinierstvo - klamlivé praktiky, ktorých účelom je prinútiť používateľov vykonať na internete nevedomú aktivitu. Obvykle ste pripravení zadať svoje heslo alebo zavolať na číslo technickej podpory iba na oficiálnych stránkach, ktorým dôverujete. Pri útoku využívajúcom sociálne inžinierstvo sa preto ukazujú stránky, ktoré imitujú stránky dôveryhodných inštitúcií, napríklad bánk alebo štátnych inštitúcií, aby z vás vylákali vaše citlivé údaje alebo dokonca peniaze.

  1. Ktorá z nasledujúcich situácií je príkladom sociálneho inžinierstva?

а. Dostali ste e-mail zo Singapuru alebo Nigérie (a nemáte tam žiadnych známych), ktorý vás odkazuje na stránky, ktoré nepoznáte

b. Na stránke sa vám zobrazí upozornenie na problém, zároveň obsahuje telefónne číslo na podporu Google alebo iné známe spoločnosti

c. Na vašom mobilnom zariadení sa objavila správa, že je potrebné obnoviť systém

d. Všetky možnosti sú správne

Správna odpoveď: d

  1. Prešli ste na stránku, ktorá vykazuje znaky sociálneho inžinierstva. Na displeji sa objavilo varovanie. Čo urobíte?

Veľký test internetovej bezpečnosti:
Zobraziť galériu (4)

a. Pokračujete na zvolenú stránku

b. Kliknete na možnosť „Späť do bezpečia“

c. Odpojíte internetový kábel od počítača a počkáte, kým pominie nebezpečenstvo

Správna odpoveď: b

Ak sa používateľovi zobrazí takéto oznámenie, znamená to, že stránka môže byť kompromitovaná aktivitami sociálneho inžinierstva a je potrebné vrátiť sa do bezpečia. Ak si myslíte, že je daná stránka  označená ako sociálno inžinierska omylom, upozornite na to bezpečnostný tím Googlu.

Hodnotenie:

1 – 4 správne odpovede

Hackeri nikdy nespia! Svoje znalosti o bezpečnom správaní sa na internete musíte čo najskôr zlepšiť.

5 – 7 správnych odpovedí

Na internete sa viete ochrániť pomerne dobre, ale stále je čo zlepšovať!

8 – 10 správnych odpovedí

Gratulujeme. Dosiahli ste skvelý výsledok! Ste majster v boji proti online podvodom a internetovú bezpečnosť by ste mohol sám učiť! Ale nezaspite na vavrínoch, podvodníci prichádzajú so stále novými trikmi. Pravidelne kontrolujte zabezpečenie svojho účtu!

Viac o téme: Test BezpečnosťInternet
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu