Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Šesť mesiacov strávili v kozme: Návrat na zem sa zaobišiel bez komplikácií

Členovia posádky
Členovia posádky

BAJKONUR - Ruský pristávací modul Sojuz dopravil dnes naspäť na zemský povrch troch členov posádky Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS), ktorí strávili na obežnej dráhe 186 dní. Pristátie v "slnkom zaliatych stepiach" Kazachstanu sa zaobišlo bez akýchkoľvek ťažkostí, informuje agentúra AP.

Kapsula s označením Sojuz TMA-19M sa dotkla zeme v plánovanom čase 15.15 h miestneho času (11.15 h SELČ), približne 145 kilometrov juhovýchodne od kazašského mesta Žezkazgan. Z ISS priviezla britsko-rusko-americkú trojicu Tim Peake (Európska vesmírna agentúra), Jurij Malenčenko (Roskosmos) a Tim Kopra (americký Národný úrad pre letectvo a vesmír).

Uvedení astronauti odštartovali na ISS v decembri 2015, odkedy vykonali na obežnej dráhe "stovky pokusov z biológie, biotechnológie. fyzikálnych vied a vied o Zemi". Na ISS naďalej zostávajú Rusi Oleg Skripočka a Alexej Ovčinin, ako aj Američan Jeff Williams, ktorí budú mať na starosti jej prevádzku najbližšie tri týždne, kým posádku nedoplnia traja noví členovia.

Viac o téme: NávratKozmonautiBajkonur
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu