Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Traja členovia posádky ISS sa šťastne vrátili na Zem: Obleteli ju 2752-krát, padol aj nový rekord

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP)

MOSKVA - Ruská kozmická loď Sojuz pristála dnes bezpečne v Kazachstane a priviezla troch členov posádky po šesťmesačnej misii na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS).

Návrat na Zem trval členom posádky - americkému astronautovi Jeffovi Williamsovi a ruským kozmonautom Olegovi Skripočkovi a Alexejovi Ovčininovi - približne tri hodiny. Informovali o tom svetové agentúry DPA a AP.

Williams dosiahol americký rekord v najvyššom celkovom počte dní strávených na ISS, bolo ich 534 počas štyroch jeho misií. Prekonal tak predchádzajúci rekord krajana Scotta Kellyho. Na poslednej misii splnil Williams niekoľko dôležitých úloh, podnikol napríklad dva veľké výstupy do otvoreného vesmíru, pri ktorých pomohol nainštalovať životne dôležitú pristávaciu plošinu na vonkajšiu stranu orbitálneho laboratória.

Trojica Williams, Ovčinin a Skripočka robili na ISS vedecké pokusy. A precestovali vo vesmíre 117 miliónov kilometrov a Zem obleteli 2752-krát. Nakoniec dnes, iba 23 minút po východe slnka (03.13 h SELČ), pristáli v kazašskej stepi.

Týchto vracajúcich sa členov posádky vystriedajú americký astronaut Shane Kimbrough a ruskí kozmonauti Sergej Ryžikov a Andrej Borisenko, ktorých let na ISS je naplánovaný na 23. septembra. Pokiaľ ide o svetový rekord v celkovom čase strávenom vo vesmíre, držiteľom je Rus Gennadij Padalka s 879 dňami. Viac dní než Williams strávilo vo vesmíre 13 Rusov.

Viac o téme: SojuzMedzinárodná vesmírna stanica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu