Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Prvé VIDEO z ISS: Takto vyzerá unikátny modul, v ktorom majú ľudia žiť vo vesmíre

Jeff Williams vstúpil do modulu. Zobraziť galériu (2)
Jeff Williams vstúpil do modulu. (Zdroj: NASA, Twitter/@BigelowSpace)

WASHINGTON/MOSKVA - Dvojica kozmonautov z USA a Ruska v pondelok na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) po prvýkrát vstúpila do experimentálneho nafukovacieho modulu BEAM, ktorý bol napustený koncom mája. Modul je testovaný ako možný predchodca budúcich základní s ľudskými posádkami na Mesiaci alebo na Marse.

VIDEO Nádherný úkaz z obrovskej výšky: Takto vidia polárnu žiaru "mimozemšťania"

BEAM (Bigelow Expandable Activity Module) vyvinula americká súkromná spoločnosť Bigelow Aerospace. Výhoda nafukovacieho modulu je v jeho preprave; môže byť naložený v zloženom stave a zaberať tak menej miesta, čo je pre cestovanie vo vesmíre zásadné.

Do modulu ako prvý vstúpili Američan Jeff Williams a Rus Oleg Skripočka. Podľa informácií amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) odobrali vzorky vzduchu, inštalovali zariadenie pre lepšiu vzduchovú cirkuláciu a umiestnili dovnútra niekoľko snímačov.

Jeff Williams
Zobraziť galériu (2)
Jeff Williams  (Zdroj: NASA, Twitter/@BigelowSpace)

V najbližších dňoch modul navštívia ešte niekoľkokrát, aby do zariadenia umiestnili ďalšie senzory pre kontrolu vnútornej teploty, radiácie a prípadných zrážok s vesmírnymi mikročasticami. Experiment má trvať dva roky.

Podľa ruskej agentúry TASS sa prvý vstup do modulu nezaobišiel bez problémov. Moskva mala obavy, či na zdravie ruského kozmonauta nebudú mať vplyv toxické materiály, z ktorých je vraj BEAM vyrobený. Nebolo tiež jasné, či Skripočka smie do nafukovacieho zariadenia vstúpiť, pretože nejde o objekt NASA, ale o súkromný majetok amerického výrobcu. NASA podľa TASS neskôr všetky obavy rozptýlila.

Viac o téme: ModelVesmírISSNASABEAM
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu