Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Krásne rozuzlenie príbehu po desiatkách rokov: Našiel sa stratený syn aktivistky, vnuk číslo 119!

Mario Bravo Zobraziť galériu (3)
Mario Bravo (Zdroj: profimedia.sk)

BUENOS AIRES - Argentínska organizácia Abuelas de Plaza de Mayo (Babičky z Májového námestia) potvrdila nález "vnuka číslo 119". Tento mladý muž bol odobratý svojej matke vo väzení počas vojenskej diktatúry v 70. rokoch v Argentíne. Ako uviedol britský server BBC vo svojej španielskej mutácii BBC Mundo, ide o jeden z mála prípadov detí ukradnutých vojenskou juntou, ktorého matka je stále nažive.

Mladík Mario Bravo je synom aktivistky zo severu argentínskej provincie Tucumán. A ako mnoho ďalších sa na organizáciu Abuelas de Plaza de Mayo obrátil, keď začal mať pochybnosti o svojom pôvode. V roku 2007 odovzdal vzorku svojej krvi, ktorá bola potom porovnaná s genetickou databankou. V nej sú zaregistrované údaje o aktivistkách, ktoré sa stali obeťami argentínskej vojenskej diktatúry v rokoch 1976 až 1983.

Mario s predsedkyňou organizácie Abuelas de Plaza de Mayo
Zobraziť galériu (3)
Mario s predsedkyňou organizácie Abuelas de Plaza de Mayo  (Zdroj: SITA/AP)

Odhaduje sa, že argentínskym matkám nepohodlným režimu bolo takto odobraných asi päťsto detí. Tie potom adoptovali predstavitelia vojenskej diktatúry, počas ktorej zmizlo približne 30-tisíc ľudí. "Miznutie" vtedy vyzeralo napríklad tak, že politickí odporovia boli zatknutí, pri výsluchoch mučení a nakoniec zhadzovaní z lietadiel do mora. Za mučenie a zločiny proti ľudskosti bol odsúdený aj diktátor Jorge Videla, ktorý dostal za systematické únosy detí päťdesiat rokov. V roku 2013 vo väzení zomrel.

 

Zúfalí rodičia v tomto meste majú strach: Bláznivá žena (44) kradne kočíky s deťmi

"Hovoril som v týchto dňoch so svojou matkou, ktorá zažila veľmi ťažké chvíle a rozprávala mi, že bola z väzenia prepustená po dvoch rokoch, ale aj potom sa jej režim stále vyhrážal, aby o tom, čo sa stalo, mlčala," poznamenal Bravo. Ako pripomenul spolupracovník BBC v Buenos Aires Ignacio de los Reyes, nie je príliš obvyklé, aby sa tieto "ukradnuté" deti stretli so svojimi biologickými rodičmi. Keďže väčšina z rodičov detí bola zavraždená či "zmizla" počas diktatúry.

Krásne rozuzlenie príbehu po
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Členky mimovládky Abuelas de Plaza de Mayo odhadujú, že stále existuje niekoľko stoviek mladých ľudí, ktorí nepoznajú svoju pravú identitu. Hnutie Babičiek z Májového námestia vzniklo už v roku 1977 v rámci zoskupenia Matky z májového námestia (Madres de Plaza de Mayo).

Viac o téme: DieťaZmiznutieArgentínaVnuk číslo 119Vojenská diktatúra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu