Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ľudstvo je na prahu prielomu v medicíne: Vakcína lieči 9 z 10 rakovinových nádorov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto

KODAŇ - Liek na rakovinu sa snažia vedci nájsť dlhé desaťročia, zdá sa, že teraz urobili poriadny krok vpred. Omylom prišli na to, že proteín, ktorý v sebe nesie iná smrteľne nebezpečná choroba, pomáha zabíjať rakovinové bunky. Zdá sa, že je účinná až pri 90 percentách typov rakoviny!

Dánski vedci sa snažili prísť na to, ako ochrániť tehotnú ženu pred maláriou, ktorá môže plodu aj matke skutočne uškodiť, nakoľko útočí na placentu. Práve tehotné ženy a deti do piatich rokov totiž na maláriu umierajú najčastejšie. Miesto toho sa im podaril malý zázrak. Zistili, že izolované proteíny obsiahnuté vo víruse malárie, napádajú rakovinové bunky.

„Boli sme svedkom toho, že tri dávky môžu zastaviť rakovinové bujnenie a dokonca zmenšovať nádor,“ povedal Thomas Mandel z Kodanskej univerzity. 

Ľudstvo je na prahu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Dáni spojili proteín malárie, ktorý sa využíva aj vo vakcíne, s toxínom. Proteín sa následne spojí s rakovinovou bunkou, čím sa do nej dostane toxín, ktorý ju postupne zničí. Dánski vedci zistili aj to, prečo je to tak. Proteín malárie sa vždy viaže na rovnaké sacharidy. Práve kvôli tomu sú si placenta, ktorá vďaka sacharidu rastie, s nádorom podobné.

„Po celé desaťročia vedci hľadali podobnosť medzi rastom placenty a nádoru. Placenta je orgán, ktorý počas niekoľkých mesiacov rastie iba z niekoľko málo buniek až do okamihu, kedy váži asi 750 gramov a poskytuje embryu kyslík aj výživu v relatívne cudzom prostredí. Podobne sa správa nádor, rastú agresívne v cudzom prostredí,“ vysvetľuje doktor Ali Salanti.

Ľudstvo je na prahu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Celý proces bol vyskúšaný na myšiach s karcinómom, podrobná správa bola publikovaná v odbornom periodiku Cancer Cell. Vedci dúfajú, že budú môcť začať testovať ľudí v nasledujúcich štyroch rokoch. Stále sú totiž pochybnosti o tom, či bude teória fungovať v ľudskom tele, resp. či znesie dávky potrebné na liečbu bez vedľajších účinkov.

„Sme optimistickí, pretože to vyzerá, že proteín sa pripája iba k sacharidu, ktorý sa nachádza v placente a v rakovinových nádoroch ľudí,“ dodáva Salanti. „Tým, že vykonávame testy na myšiach, sme boli schopní preukázať, že kombinácia proteínu a toxínu zabíja rakovinové bunky,“ zhrnul výsledky Mads Daugaard zaoberajúci sa výskumom rakoviny na univerzite v Britskej Kolumbii.

Ľudstvo je na prahu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Presnejšie, myšiam počas experimentu implantovali tri rôzne druhy rakoviny. Lymfóm sa im podarilo zredukovať na štvrtinu pôvodnej veľkosti, ďalšie myši úplne zbavili rakoviny prostaty. Päť zo šiestich myší, ktoré mali metastázy rakoviny kostí udržali na žive. Všetky myši z kontrolnej skupiny zomreli, ako uvádza webstránka britského denníka The Independent.

Viac o téme: VýskumLiekRakovinaDánski vedci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu