Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Definitívny liek na morskú chorobu? Od nevoľnosti pomôže obyčajná aplikácia v mobile

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Na svete existuje pomerne veľa ľudí, ktorí na lodi mávajú značné zdravotné problémy. Morská choroba, ako sa jej ľudovo hovorí, by však mohla byť čoskoro minulosťou, a to vďaka mobilnej aplikácii. Znie to neuveriteľne, ale do piatich až desiatich rokoch by ste sa mohli zbaviť všetkých príznakov nevoľnosti len s pomocou svojho telefónu.

Qadeer Arshad z Imperial College v Londýne si myslí, že táto revolúcia začne predajom špeciálnych zariadení v lekárňach: „Bude to niečo ako prístroj, ktorý sa používa pri bolestiach chrbta. Dúfame, že sa bude dať integrovať s mobilným telefónom, ktorý by bol schopný dodať malé množstvo elektrickej energie pomocou konektora do slúchadiel.“

„V každom prípade, boli by ste dočasne pripojený k malým elektródam už pred cestou, napríklad trajektom cez kanál,“ vysvetľuje Arshad. Doteraz medicína presne nevie, čo spôsobuje nevoľnosť na vode, no predpokladá sa, že ide o zmätok v mozgu, ktorý spôsobuje zrak a sluch, teda zmysly vnímajúce pohyb. Doteraz používané tabletky majú silný vedľajší efekt, a to ospalosť, píše sa na webstránke denníka India Today.

Preto by išlo o  významnú novinku, nakoľko podľa doterajších štúdií majú až traja z desiatich ľudí zažívacie ťažkosti, závraty či zalievanie studeným potom počas plavby na lodi či na horskej dráhe. „Sme nadšení z potenciálu tejto novej liečby, ktorá účinne zabráni nevoľnosti bez zjavných vedľajších účinkov,“ teší sa Michael Gresty, profesor z Imperial College.

Viac o téme: Nový liekNevoľnosťMorská choroba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu