Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Na Slovensku vypukla panika po nátierkovej otrave: Lekári radia, čomu sa vyhýbať!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: screenjunkies.com)

BRATISLAVA - Po tom, čo sa na strednom Slovensku objavilo podozrenie na prípad botulizmu, začali toxikológom telefonovať zo strachu desiatky ľudí. Do Národného toxikologického informačného centra (NTIC) Univerzitnej nemocnice Bratislava telefonovalo za necelých 24 hodín takmer 50 ľudí s obavou z otravy botulotoxínom. Žiaden z nich však príznaky nemal.

Prvé príznaky sa prejavujú do 12 až 36 hodín od konzumácie infikovanej potraviny, vysvetľuje vedúca centra Silvia Plačková. „Nastúpi vracanie, smäd, rozmazané videnie, dvojité videnie, suchosť slizníc v ústach a hrdle, ťažkosti s prehĺtaním, porucha artikulácie, neskôr ochrnutie svalov, poruchu dýchania a činnosti srdca."

Botulotoxín sa podľa jej slov nachádza v nevhodne a nedokonale spracovaných klobásach, konzervách s mäsom, zeleninou alebo rybami. "Odporúčame vyhýbať sa konzumácii potravy z konzerv s vydutým povrchom, ktorých obsah môže svojím zápachom pripomínať staré maslo a vyhýbať sa podozrivým potravinám," radí Plačková.

Pôvodcom otravy je toxín, ktorý vylučuje baktéria Clostridium botulinum. Vyskytuje sa zriedkavo, ale má o to závažnejší priebeh. Botulotoxín sa nazýva aj klobásovým jedom a je to najjedovatejší bakteriálny toxín. V NTIC sa s telefonátmi v súvislosti s možným botulizmom stretávajú počas roka sporadicky.

Národné toxikologické informačné centrum UNB poskytuje pre celú SR telefonické konzultácie lekárom aj laickej verejnosti pri akútnych otravách liekmi, chemikáliami, priemyslovými prípravkami, hubami, rastlinami, drogami a živočíšnymi toxínmi. Nepretržitá linka má číslo 02/54 774 166

Všetko odštartoval prípad v B. Bystrici

Regionálny úrad verejného zdravotníctva Banská Bystrica zaznamenal prípad podozrenia na botulizmus u 43-ročného pacienta z okresu Banská Bystrica.

 Ako informovala hovorkyňa banskobystrického RÚVZ Mária Tolnayová, testami, ktoré vykonali laboratóriá banskobystrického RÚVZ z odobratých vzoriek – obsahu z troch obalov cícerovej nátierky, výrobcu ALFA BIO (dátum spotreby 21.8.2015), ktoré pacient konzumoval, bolo detekované suspektné Clostridium botulinum.

"Zvyšky z obalov koložvárskej kapusty vegetariánskej, ktorú tiež konzumoval, boli negatívne, rovnako ako vyšetrenie obsahu cícerových nátierok odobratých v originálnom balení tej istej šarže," uviedla k prípadu hovorkyňa.

Pacient ochorel v noci z 11. na 12. augusta, keď začal pociťovať prvé príznaky - ťažoba na žalúdku a nevoľnosť. Nad ránom vstal, mal dvojité videnie, neistú chôdzu, závraty, cítil sa veľmi slabý, mal problémy s prehĺtaním. Išiel so sprievodom na lekársku službu prvej pomoci, odkiaľ ho poslali na urgentný príjem Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica.

Tam ho prijali na hospitalizáciu na neurologickú kliniku, kde vyslovili podozrenie na botulizmus na základe typických klinických príznakov. Jeho stav sa začal prudko zhoršovať, preto ho preložili na metabolickú JIS internej kliniky. Podali mu tri dávky antibotulinického séra. Pacient však upadol do kómy a preložili ho na oddelenie anestézie a intenzívnej medicíny.

"Ide teda o prípad ochorenia s typickým klinickým obrazom botulizmu a ako faktor prenosu bola pravdepodobne cícerová nátierka, v ktorej zvyškoch bolo detekované suspektné Clostridium botulinum,“ uviedla vedúca odboru epidemiológie RÚVZ B. Bystrica Mária Avdičová.

Analýza nepotvrdila prítomnosť baktérie v potravinách

Baktéria Clostridium botulinum sa v potravinách ALFA BIO podľa analýzy RVPS (Regionálna veterinárna a potravinová správa) nevyskytuje. Analýza, ktorú na potravinách vkyonali to nepotvrdila. Do analýzy boli zahrnuté potraviny z kontrolnej šarže Alfa Bio, rovnako ako vzorky potravín Slovenského misijného hnutia odkiaľ cícerová pomazánka pochádzala.

Analýza prítomnosť baktérie nepotvrdila
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: lunter.com)

Spoločnosť poprela vinu a upokojuje verejnosť

Spoločnosť ALFA BIO, ktorej výrobkom sa mal intoxikovať 43-ročný muž z okresu B. Bystrica mikrobiálnou nákazou, spôsobujúcou botulizmus, podnikne všetky opatrenia na prešetrenie možného dôvodu nákazy.

"Vzniknutá situácia nám určite nie je ľahostajná," píše sa v stanovisku, ktoré spoločnosť zaslala TASR. ALFA BIO má certifikovaný systém bezpečnosti potravín podľa štandardov normy ISO 22000.

"Výrobné záznamy danej šarže boli preverené Regionálnou veterinárnou a potravinovou správou (RVPS), ktorá nezistila žiadne nedostatky. Doposiaľ neboli predložené žiadne relevantné dôkazy o tom, že otravu spôsobila cícerová nátierka. Vzorky nátierky odobraté RVPS boli odoslané do Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu. Protokoly o výsledkoch mikrobiologických skúšok nátierky danej šarže predložíme okamžite po ich doručení a budeme informovať verejnosť," uvádza sa v správe.

Podľa spoločnosti dotknutá osoba v ten istý deň nejedla len jej výrobok, ale zjedla aj huby, a pracuje vo firme, ktorá zváža biologický odpad z ambulancií.

Spoločnosť ALFA BIO zakladá svoje úspešné podnikanie najmä na bezpečnosti a kvalite svojich výrobkov, bez výhrad spolupracuje so štátnymi orgánmi, ktoré konajú v rámci prešetrenia situácie. „Informujeme, že výsledky mikrobiologických testov vykonaných v akreditovanom laboratóriu boli jednoznačne negatívne. Regionálna veterinárna a potravinová správa nezistila žiadne pochybenia pri dodržiavaní systému bezpečnosti potravín - HACCP a správnej výrobnej praxe - GMP. Prioritou spoločnosti ALFA BIO je výroba nielen zdravých potravín, ale aj ich trvalá bezpečnosť a kvalita, ktorej podriaďujeme všetky procesy v spoločnosti. V našej výrobe k pochybeniu jednoznačne nedošlo. Potvrdzuje to aj šetrenie Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy,“ povedal Juraj Lunter, výkonný riaditeľ spoločnosti.

Firma ALFA BIO, ktorá na trhu pôsobí viac ako 20 rokov, sa zameriava na výrobu rastlinných potravín. Z malej firmy vyrástla spoločnosť, ktorá dnes pôsobí aj v Maďarsku, Poľsku a Českej republike. Za zodpovedný prístup k podnikaniu, produktu aj zákazníkom im Nadácia Pontis venovala ocenenie Via Bona 2014  - v kategórii zodpovedná stredná firma.

Viac o téme: OtravaPaštétaBotulizmus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu