Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Aspoň malá náplasť pre menej zarábajúcich: Toto vymyslela vláda

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Státisícom zamestnancov, ktorých mesačný príjem je menší ako 570 eur v hrubom, sa od nového roka znižujú zdravotné odvody. Ľudia, ktorí zarábajú minimálnu mzdu, teda 380 eur mesačne, budú od platenia zdravotných odvodov oslobodení úplne. Od januára vstúpilo do účinnosti jedno z opatrení sociálneho balíčka vládnej strany Smer-SD, takzvaná odvodová odpočítateľná položka (OOP). Opatrenie by sa malo pozitívne dotknúť viac ako 600 tisíc zamestnancov. Výpadok na zdravotných odvodoch zaplatí štát sumou 152 mil. eur.

Odvodová úľava sa zavádza v nadväznosti na rast minimálnej mzdy, kompenzujú sa ňou zvýšené mzdové náklady zamestnávateľov. OOP bude v tej istej výške ako tohtoročná minimálna mzda, čiže 380 eur mesačne, respektíve 4 560 eur ročne. Suma sa bude alikvotne krátiť podľa odpracovaného obdobia. Zamestnanec s minimálnou mzdou nebude platiť žiadne zdravotné odvody. S rastom príjmu o jedno euro klesne suma odpočítateľnej položky o dve eurá. 

Zamestnanec bude povinný oznámiť svojmu zamestnávateľovi, že má nárok na odvodovú úľavu. Musí tak urobiť písomne, a to do ôsmich dní odo dňa vzniku pracovného pomeru, štátnozamestnaneckého pomeru, služobného pomeru alebo obdobného pracovného vzťahu a zmenu tejto skutočnosti oznámiť do ôsmich dní. V prípade, že už zamestnancom je, oznámi nárok na uplatnenie OOP zamestnávateľovi prvýkrát do 25. januára 2015. Vzor písomného oznámenia zverejní ministerstvo zdravotníctva na svojej webovej stránke. 

Odpočítateľná položka sa bude uplatňovať len na príjmy zo zamestnania a nemôže prekročiť sumu zárobku z klasického pracovného pomeru. Na určenie výšky odpočítateľnej položky sa budú posudzovať všetky príjmy zo zárobkovej činnosti. Pri platení preddavkov na poistné sa odpočítateľná položka bude môcť uplatniť iba u jedného zamestnávateľa. Ak má zamestnanec viacerých zamestnávateľov alebo je samostatne zárobkovo činnou osobou, odpočítateľná položka sa uplatní až v ročnom zúčtovaní poistného.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu