Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Premiér Fico oznámil ďalší sociálny balíček: Prehľad zmien, ktoré majú pomôcť mladým rodinám!

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Premiér vytiahol ďalšiu novinku zo sociálneho balíčka. Po vlakoch zadarmo tento raz zamieril na matky s malými deťmi. Chce im preplácať prácu a pomôcť postaviť detské kútiky. Matkám s deťmi vo veku do 6 rokov chce preplatiť až 90 percent mzdy. Takto by im mal zľahčiť prístup k práci aj počas materskej dovolenky.

Peniaze by mali ísť z rozpočtu ministerstva práce z operačného programu zamestnanosti, ktoré čerpáme do konca roka. Tento krok oznámil dnes Robert Fico a Ján Richter. Celkovo na to vyčlenili 23 miliónov eur. Fungovať by to malo približne takto: Zamestnávatelia do konca januára predložia ministerstvu práce záujem o túto možnosť.

Ministerstvo situáciu zanalyzuje a vo februári alebo v marci chce už preplácať zamestnávateľom prácu matiek. Matky s deťmi do 6 rokov by mali mať preplatené až 90% mzdy. Matky s deťmi od 6 do 10 rokov by mali mať preplatené 50% mzdy. Názov projektu sa volá Rodina a práca. Po vlakoch zadarmo chce Fico ďalej pomáhať bežným ľuďom, ktorí podľa jeho slov museli znášať konsolidáciu verejných financií.

"Chceli by sme vytvoriť podmienky na to, aby mali možnosť ženy nastúpiť do zamestnania, či už napríklad na skrátený pracovný, alebo plnohodnotný úväzok. Momentálne tomu bráni to, že nemáme dostatok kvalitných služieb, ktoré by sme vedeli poskytnúť matkám s takýmito deťmi," priblížil Fico na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

Spolu s týmto krokom by mala vláda pomôcť firmám zrealizovať detské kútiky. Firmy by mali ponúknuť priestor a štát by mal pomôcť s financovaním a s odborným personálom. Podmienkou pre zamestnávateľov by však malo byť vytvorenie trvalého pracovného miesta s dobou neurčitou. Takto chce vláda docieliť udržateľnosť pracovných miest a nielen využitie preplácania mzdy v dobe trvania materskej.

"Zamestnávateľom ponúkame, že im zaplatíme odbornú kvalifikovanú pracovnú silu, ktorá sa bude o tieto deti starať, a rovnako zaplatíme neinvestičný materiál, ktorý je potrebný na zabezpečenie priestoru," doplnil premiér.

Podľa Richtera majú firmy o takúto pomoc vlády záujem. V rámci vytvárania detských kútikov by mohli firmy spolupracovať. Napríklad tak, že by sa dve či tri spojili a vytvorili spoločný detský kútik, kde by mohli deti počas práce matiek tráviť čas.

Minister práce uviedol, že zo strany zamestnávateľov je o zriadenie detských kútikov záujem. Rezort práce chce trvať na tom, aby firmy uzatvárali zmluvy so ženami na dobu neurčitú. "Na jednu firmu bude možné 10 takýchto miest podporiť, pretože to je podmienka Bruselu. Naším cieľom je osloviť aspoň 150 firiem, ktoré by takýmto spôsobom do projektu vstúpili," doplnil Richter.

Spolu s týmto opatrením vláda uvažuje nad šekovými poukážkami pre zamestnancov so školopovinnými deťmi, aby dovolenkovali na Slovensku. Fico už dlho avizuje podporu domáceho cestovného ruchu. Bližšie informácie vláda zatiaľ neprezradila. Nespresnila koľko na to vyčlenila peňazí ani ako by ich zamestnávateľom preplácala.

Projekt "Rodina a práca"

Vyčlenené peniaze: 23 miliónov.

Matkám s deťmi do 6 rokov preplatí vláda 90% mzdy.

Matkám s deťmi od 6 do 10 rokov preplatí vláda 50% mzdy.

Firmy by mali vytvoriť detské kútiky s odborným personálom.

V pláne je aj preplácanie dovoleniek pracujúcim rodičom s deťmi

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu