Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Čachtice získali prestížne európske ocenenie od britských novinárov

Čachtický hrad Zobraziť galériu (8)
Čachtický hrad (Zdroj: TASR)

ČACHTICE – Britské združenie cestovateľských novinárov British Guild of Travel Writers (BGWT) udelilo Čachtickému hradu a obci Čachtice mimoriadnu cenu. Túto zaujímavú lokalitu v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) označili britskí novinári za výnimočný turistický projekt, ktorý odporúčajú navštíviť.

Ocenenie udelilo združenie BGTW počas veľtrhu cestovného ruchu World Trade Market v Londýne začiatkom novembra. Ako dnes v Čachticiach informoval hovorca Slovenskej agentúry pre cestovný ruch (SACR) Martin Šebesta Čachtický hrad spolu s obcou Čachtice nominoval na ocenenie britský novinár John Malathronas, ktorý v júli tohto roku navštívil Trenčiansky kraj. Jeho infocestu zabezpečil TSK so SACR. Cieľom infocesty bolo prezentovať systém strážnych hradov na Považí, vrátane Čachtického hradu. Malathronas si prezrel niekdajšie sídlo Alžbety Báthory, expozíciu v Draškovičovom kaštieli a kostol sv. Ladislava, kde bola grófka údajne pochovaná. 

Čachtický hrad
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR)

„Navštívil aj podzemné priestory a pozostatky bývalého kaštieľa rodiny Nadášdyovcov, ktoré v súčasnosti slúžia miestnemu poľnohospodárskemu družstvu na skladovanie vína s označením Báthoričkina krv. Výstupom z návštevy britského novinára v TSK bol článok, ktorý zverejnil na renomovanom cestovateľskom portáli CNN Travel,“ priblížil Šebesta.

Čachtický hrad
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR)

Ako informovala starostka Čachtíc Anna Ištoková, prestížna cena je ocenením práce všetkých, ktorí sa na zveľaďovaní čachtického hradu podieľali. Napriek veľkej investícii do obnovy hradu z eurofondov je to podľa nej len prvý krok k jeho stabilizácii. Rekonštrukcia hradu zvýšila jeho atraktivitu pre turistov. „Hrad bol rok zatvorený, každý bol zvedavý, čo sa na ňom zmenilo. Odhadujem, že len od júna, keď sme ho opäť sprístupnili verejnosti, ho navštívilo okolo 80.000 návštevníkov,“ skonštatovala Ištoková s tým, že v minulých rokoch si prišlo hrad pozrieť ročne asi 15.000 turistov.  

Čachtický hrad
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR)

Podľa predsedu TSK Jaroslava Bašku je prestížne ocenenie zadosťučinením za prácu starostky obce a zastupiteľstva, ktorú venovali záchrane hradu. „Je to veľmi dobrý spôsob, ako propagovať Slovensko v zahraničí. TSK si od toho sľubuje, že sa podporí cestovný ruch. Nie nadarmo sa hovorí, že Trenčiansky kraj je krajom hradov a zámkov a my budeme podobné úsilia podporovať. Už v budúcom roku chceme založiť Krajskú organizáciu cestovného ruchu. Tá bude podporovať päť výnimočných oblastí charakteristických pre Trenčiansky kraj. Prvou sú hrady a zámky, ďalej sú to dobré destiláty, ubytovacie kapacity a gastronómia, ale aj kúpeľníctvo a budovanie cyklotrás, cyklochodníkov a turistických cestičiek,“ doplnil Baška.

Čachtický hrad
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR)

Združenie britských „travel writerov" má 300 členov, profesionálov z oblasti médií a cestovania, žurnalistov, fotografov, vydavateľov, editorov a pod. Títo odborníci vďaka cestovaniu po celom svete získavajú poznatky o nových, zaujímavých projektoch z oblasti turizmu. BGTW udeľuje špeciálne ocenenia už 30 rokov. Víťazi sú z rôznych kútov sveta, nedávno bola ocenená cyklotrasa pri rieke Loire vo Francúzsku, či projekty v Ekvádore a Indii. 

Čachtický hrad
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR)

Ocenenie udeľuje BGTW každý rok v troch kategóriách - Najlepší projekt cestovného ruchu v Spojenom kráľovstve, Najlepší projekt cestovného ruchu v Európe a Najlepší projekt cestovného ruchu v celosvetovom meradle. BGWT zaslalo výhercovi certifikát, ktorý si správca kultúrnej pamiatky môže umiestniť priamo na objekte, či na webovej stránke a používať ho pre účely vlastnej propagácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu