Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Medvedík Pú bol skutočný: Tu je jeho neuveriteľný životný príbeh!

Rozprávkový a skutočný Macko Pú Zobraziť galériu (4)
Rozprávkový a skutočný Macko Pú (Zdroj: profimedia.sk)

LONDÝN - Medvedík Pú alebo Macko Pú je obľúbená rozprávková postavička, ktorú si mnohí z nás pamätajú z detstva. Vedeli ste však, že vznikla na základe reálnej predlohy? Tou bolo kanadské medvieďa, ktoré sa počas prvej svetovej vojny dostalo až do Veľkej Británie.

Poručík Harry Colebourn spolu s ostatnými vojakmi prechádzal v roku 1914 Kanadou, keď vo White River v Ontariu videl medvieďa na predaj. Dlho neváhal a od lovca, ktorý predtým zabil jeho matku, ho kúpil za 12 libier. Mláďa nazval po svojom rodnom meste Winnipeg.

Medvedík Pú bol skutočný:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Odvtedy sa tí dvaja stali nerozlučnou dvojicou. Harrymu sa dokonca podarilo medvieďatko prepašovať do Británie, kde sa stalo neoficiálnym maskotom jeho pluku, 2. kanadskej pešej brigády.

Medvedík Pú bol skutočný:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Harry so svojím medvedím miláčikom
Zobraziť galériu (4)
Harry so svojím medvedím miláčikom  (Zdroj: profimedia.sk)

Po tom, ako poručíka prevelili do Francúzska, Winnipega daroval londýnskej zoo, kde žil až do roku 1934. Práve tam ho prvýkrát stretol syn spisovateľa A. A Milnea, ktorý je autorom príbehov o medvedíkovi Pú. Winnipeg sa malému Christopherovi tak zapáčil, že kvôli nemu premenoval svojho plyšového medvedíka z Edwarda na Winnie the Pooh, čiže Medvedíka Pú.

No a Milneovi nebolo viac treba. Hravý medvedík ho inšpiroval natoľko, že sa stal ústrednou postavou jeho kníh pre deti. A spolu s ním aj syn Chris. Fotografie pravého Macka Pú boli zverejnené nedávno pri príležitosti 100. výročia jeho narodenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu