Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Skutočná olympijská myšlienka v praxi: Otcovia dopriali deťom radosť zo športu!

Deti sú zo sánkovania nadšené Zobraziť galériu (4)
Deti sú zo sánkovania nadšené (Zdroj: YouTube)

COLOGNE - Otcovia z americkej Minnesoty sa rozhodli svojim deťom urobiť radosť a vyrobili im vlastnú sánkarskú dráhu. Na ich pozemku sa teraz odohrávajú miniatúrne olympijské hry, ktoré bavia celé okolie.

XXII. zimné olympijské hry, ktoré sa momentálne konajú v ruskom Soči, stáli rekordných 50 miliárd eur. Dvaja Američania ale na usporiadanie vlastnej olympiády nepotrebovali ani cent. Stačila im k tomu kopa snehu.

Dan Schmieg, ktorý žije v meste Cologne, postavil na záhrade 137 metrov dlhú dráhu. Trvalo mu dlhé dva mesiace. Deti sa z jedného konca na druhý dostanú za 45 sekúnd. Vozia sa na sánkach, boboch, ale aj príklopoch od kontajnerov.

Skutočná olympijská myšlienka v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

Tim Smith z Crystalu neďaleko Minneapolisu sa môže pochváliť niečím podobným. Svojim trom deťom vo veku 7, 10 a 12 rokov postavil na dvore štvormetrovú dráhu. Tú časom ešte zväčšil a minulý piatok, v deň otváracieho ceremoniálu v Soči, usporiadal doma detskú olympiádu pre tých najmenších z celého okolia.

Skutočná olympijská myšlienka v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

Skutočná olympijská myšlienka v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

"Víťazi dostali aj medaile. Nalepil som na ne nápis "Smithove olympijské hry"," povedal pobavene Tim.

Otcovia postavili sánkarskú dráhu

Definícia olympijskej myšlienky

Výchovná myšlienka, vyplývajúca z pradávnej histórie, ktorá bola vzkriesená po 15. storočiach. Zdôrazňuje najmä filozofické a pedagogické hodnoty športu, ako ideálneho prostriedku na prevýchovu mládeže a napokon i celej spoločnosti.  Olympijská výchova si kladie za cieľ zdokonaľovanie celej osobnosti, rovnováhu tela, vôle i ducha v zmysle starogréckej kalokagatie i anglického športového fair-play. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu