Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Toto je muž, ktorý mohol zaútočiť na Soči: Únos lietadla, bomba a reči šialenca!

Arťom Kozlov
Arťom Kozlov (Zdroj: profimedia.sk)

ISTANBUL/KYJEV - Turecká polícia vypočúvala ukrajinského občana, ktorý sa v piatok pokúsil prinútiť posádku tureckého lietadla k ceste do dejiska zimnej olympiády v ruskom Soči. Podľa oznámenia tureckých a ukrajinských úradov požadoval okrem iného prepustenie všetkých aktivistov zadržaných na Ukrajine počas protivládnych demonštrácií. Podľa nového svedectva z Ukrajiny, ide zrejme o duševne narušeného človeka. Pred letom okrem iného tvrdil, že ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča ako rukojemníka zadržiava ruský prezident Vladimir Putin a že "je nutné ho stoj čo stoj vyslobodiť".

"Myslíme si, že ide o individuálny čin," povedal včera turecký minister dopravy Lutfi Elvan novinárom v reakcii na otázky, či išlo o akt terorizmu. A dodal, že správanie štyridsaťpäťročného Arťoma Kozlova môže súvisieť so situáciou v jeho krajine a že páchateľ nemá žiadne väzby na teroristickú organizáciu.

Podľa Ivana Varčenka, regionálneho činiteľa z oblasti Charkova, ktorý Kozlova vraj pozná, by Ukrajinca mali "vyšetriť psychiatri". Agentúre AFP povedal, že sa v poslednej dobe "nesprával príliš normálne". Teóriu o Janukovyčovi, ako o Putinovom rukojemníkom, vraj rozvádzal deň pred pokusom o únos lietadla. "Nepodarilo sa nám ho upokojiť. Nikto ale nečakal, že dospeje až k pokusu o únos lietadla," dodal.

Arťom Kozlov
Zobraziť galériu (1)
Arťom Kozlov  (Zdroj: profimedia.sk)

Turecký súd by mal zrejme v nedeľu rozhodnúť o väzbe, ktorá môže trvať aj niekoľko dní. Turecké právo trestá letecké pirátstvo až 20 rokmi väzenia.

Ukrajinská kontrarozviedka SBU muža vyšetruje z "vyhrážania teroristickým činom a z pokusu o únos lietadla". Podľa ukrajinských zákonov mu za to hrozí desať rokov väzenia.

Do Soči muž podľa SBU chcel, pretože sa tam práve nachádzali ruský prezident Vladimir Putin a jeho ukrajinský náprotivok Viktor Janukovyč, ktorí podľa neho "majú krv na rukách".

Podľa očitého svedka, ktorý bol počas incidentu v lietadle, Kozlov tiež vykrikoval, aby bola prepustená na slobodu bývalá ukrajinská premiérka Julia Tymošenková.

"Požadoval prepustenie všetkých rukojemníkov na Ukrajine a v opačnom prípade sa vyhrážal, že vyhodí lietadlo do povetria," vyhlásil na tlačovej konferencii šéf vyšetrovacieho oddelenia ukrajinskej SBU Maxim Lenko. "Vieme (ale), že prehľadanie stroja po pristátí ukázalo, že na palube nebola žiadna výbušnina ani iná zbraň," dodal.

Kozlov ohrozil lietadlo na linke Charkov - Istanbul, keď tvrdil že na palube je bomba a že chce, aby posádka zmenila kurz a pristála v Soči. V Boeingu 737-800 bolo 110 cestujúcich. Posádka predstierala, že letí do Soči, ale ohlásila pokus o únos a v sprievode vojenských stíhačiek mohla pristáť v Istanbule.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu