Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Komplikovaný pôrod sa vypýtal svoju daň: Alžbetke (6) ochrnula pravá rúčka

Malá Alžbetka sa rada usmieva Zobraziť galériu (5)
Malá Alžbetka sa rada usmieva (Zdroj: Lucia Slovenská)

BRATISLAVA - Alžbetka je pre svojich rodičov slniečkom. Dievčatko je šikovné, hravé a má rado zvieratká. Jej detstvo je však poznačené hendikepom, vďaka ktorému jej lekári nedávali veľkú šancu na plnohodnotné detstvo. Dievčatko ich však prekvapilo.

Rodina Slovenská sa s prosbou o pomoc na našu redakciu obrátila už viackrát. Alžbetka totiž neustále potrebuje liečenie, ktoré jej rodina nemôže uhrádzať. „Ste našou nádejou v pokračovaní liečenia hlavne teraz, keď môžeme prostredníctvom 2 % z daní dostať na liečenie financie,“ napísala nám mama Alžbetky, ktorá skúša všetky dostupné prostriedky.

Alžbetka má už od narodenia ochrnutú pravú rúčku. Pupočná šnúra sa jej počas pôrodu omotala okolo krku a keď ju lekár ťahal von, poškodil nerv v lopatke. „Keďže vtedy nám operáciu neodporúčali, začali sme rehabilitovať doma aj v rôznych centrách a kúpeľoch. Zo začiatku sme dúfali, že to finančne zvládneme sami, s pomocou rodiny. Dnes už vieme, že to nie je možné,“ vysvetľuje Lucia Slovenská.

Komplikovaný pôrod sa vypýtal
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Lucia Slovenská)

Všetky peniaze, ktoré má rodina nazvyš, idú na liečbu Alžbetky. „Ciele rodiny sa sústredili na jedinú vec a tou je dať dcérke do života všetko, čo bude potrebovať, vyskúšať všetko dostupné v liečení, aby jej detstvo a potom aj dospelosť boli čo najplnohodnotnejšie.“ Rodičia sústavne hľadajú nové možnosti liečenia dcérkinej diagnózy, skúšajú aj rôzne progresívne metódy ako hipoterapiu (liečba pomocou koní) a delfinoterapiu. „Napriek tomu, že tieto terapie prinášajú pozitívne výsledky, poisťovne ich nehradia,“ hovorí pani Slovenská.

Komplikovaný pôrod sa vypýtal
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Lucia Slovenská)

Jediná cesta, ako sa posúvať dopredu,  je však rehabilitácia. Po každom  liečení v Renona centre prichádzajú výsledky. „Už tým, čo dosiahla doposiaľ, vyvrátila predpovede lekárov, ktorí po jej narodení boli skeptickí a vraveli, že nebude možno hýbať rúčkou,“ vysvetlila mama dievčatka. Rodina, žiaľ, zápasí s nedostatkom financií.

Komplikovaný pôrod sa vypýtal
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Lucia Slovenská)

„Všetkým vám, ktorí nám na ceste za naším cieľom budete vedieť pomôcť , patrí naša úprimná vďaka. Veľmi si to vážime,“ zhoduje sa celá rodina, ktorá nechce dopustiť, aby Alžbetka prestala napredovať. „V roku 2015 by sme chceli vyskúšať delfinoterapiu a ísť piatykrát na liečenie do Renona centra, kde dosahuje Alžbetka veľké zmeny a pokroky,“ plánujú rodičia. Alžbetka však podľa ich slov potrebuje tiež absolvovať ďalšie liečenia.

Komplikovaný pôrod sa vypýtal
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Lucia Slovenská)

Aj tento rok bude rodina zbierať 2 % z daní cez Občianske združenie Renona Help Asociacion, založené na pomoc deťom, ktoré potrebujú rehabilitačné liečenia. „Prostredníctvom týchto financií budeme schopní našej Alžbetke zabezpečiť potrebné rehabilitačné pobyty v Renona Rehabilitation. Ak sa rozhodnete pomôcť nám, prosím, napíšte mi na mail potrebné informácie ohľadom tlačív a postup vám napíšem,“ prosí na záver vďačná Alžbetkina mama.

 

Alžbetke môžete finančne alebo akokoľvek inak pomôcť prostredníctvom nižšie uvedených kontaktných údajov:

Číslo účtu: 0461926076/0900

Telefónny kontakt: 0918 387 496

Email: lucia.slovenska@gmail.com

 

Ste v ťažkej životnej situácii a svojmu dieťatku nedokážete poskytnúť pomoc, akú potrebuje? Poznáte rodičov, ktorí majú podobné problémy? Zašlite nám vaše či príbehy vašich známych aj s fotografiami na potrebujupomoc@topky.sk.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu