Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Dianka na FOTO trpí nevyliečiteľnou chorobou: Napriek beznádeji lekárov dostala šancu

Diankin stav sa postupne zlepšil Zobraziť galériu (3)
Diankin stav sa postupne zlepšil (Zdroj: Plamienok)

KOPČANY - Dianka sa narodila s metabolickou poruchou, na ktorú neexistuje žiadna liečba. Postupne prestala papať a nakoniec sa prestala aj hýbať. Mamička sa však rozhodla o dcérku starať doma a vyhľadať pomoc neziskovej organizácie Plamienok.

„Po šiestich rokoch spolužitia s manželom sme zatúžili po bábätku. Potom sa nám narodila dcérka,“ začína rozprávať príbeh dcérky Dianky jej mama. „Tehotenstvo prebiehalo v poriadku, nikdy som si nemyslela, že sa nám narodí také choré dieťa,“ uvažuje Diankina mamina.

Lekárka si však už na vyšetrení všimla, že Dianka nedrží hlavičku, na nikoho sa nepozerá, ani sa neotáča za hlasmi. V Bratislave odborníci zistili, že ide o závažnú metabolickú poruchu, kvôli ktorej sa bude Diankin stav zhoršovať. Nakoniec sa dcérka prestala hýbať.

„Na internete sme sa len veľmi ťažko dozvedeli viac o danej chorobe. Lekári nám povedali, že nikdy nebude ako ostatné deti. V nemocnici nám dokonca povedali, že sa nedožije ani jedného roka,“ spomína mladá mama. Napriek tomu však Dianka oslávila svoj prvý rôčik v kruhu rodiny. „Dianka je moje prvé dieťa a nedokázala by som sa jej vzdať alebo ju dať niekam preč,“ vyhlasuje. 

Dianka s mamičkou
Zobraziť galériu (3)
Dianka s mamičkou  (Zdroj: Plamienok)

Keď bolo najhoršie, zúfalej mamičke poradil Diankin lekár, aby sa obrátila na neziskovú organizáciu Plamienok. Označenia detský hospic sa mama najskôr bála, pretože nechcela Dianku odložiť alebo sa jej vzdať. „Neskôr som sa dozvedela, že Dianka môže zostať s nami doma, kde nám bude poskytnutá lekárska starostlivosť, a tým pádom nebudeme musieť chodievať do Bratislavy. A musím povedať, že to bolo dobré rozhodnutie, pretože sa dcérka upokojila, už neplače a nemáva tak často infekcie,“ súdi mamička z Kopčian.

V Plamienku sa rodičia dozvedeli, ako sa najlepšie o chorú dcérku pri jej diagnóze postarať a čo má papať, aby pribrala. „Všetkým rodinám, ktoré váhajú ísť do Plamienka, odkazujem, že sa netreba báť,“ ubezpečuje Diankina mama. Dieťatku zvyknú poskytovať aj psychickú podporu, ktorá je pri nevyliečiteľných diagnózach veľmi dôležitá. Dianka odteraz nemusí sama plakávať v nemocnici, ale kompletnú odbornú starostlivosť dostane doma. 

Dianka s oteckom
Zobraziť galériu (3)
Dianka s oteckom  (Zdroj: Plamienok)

„Sme veľmi vďační Plamienku, ktorý nám pomáha. Najťažšie boli tie chvíle, keď nám lekári povedali, že sa s touto chorobou dlho nedožije,“ priznávajú rodičia, ktorí si povedali, že postihnutých detí je na svete veľa a preto nebudú strácať silu a nádej. „Najväčšiu radosť mi prináša, keď sa usmeje, vtedy vieme, že je spokojná, a že ju nič nebolí. A som vďačná aj môjmu manželovi, ktorý sa o dcérku stará hlavne počas noci,“ dodáva mama ročnej Dianky.

Pomôžte aj Vy rodinám s podobným osudom. Podporte neziskovú organizáciu Plamienok a umožnite nevyliečiteľne chorým deťom byť doma v kruhu svojich najbližších. Aj malá čiastka, ktorá nezaťaží Váš rozpočet pomôže významným spôsobom.

Ďakujeme.

Číslo účtu:      2629530681/1100

E-mail:            info@plamienok.sk

Tel. číslo:        02 / 207 18 169

 

Ste v ťažkej životnej situácii a svojmu dieťatku nedokážete poskytnúť pomoc, akú potrebuje? Poznáte rodičov, ktorí majú podobné problémy? Zašlite nám vaše či príbehy vašich známych aj s fotografiami na potrebujupomoc@topky.sk.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu