Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rodina z Námestova je nešťastná: Tomáško (14) po operácii nádoru ostal ochrnutý!

Z Tomáška vyrástol pekný a inteligentný chlapec Zobraziť galériu (6)
Z Tomáška vyrástol pekný a inteligentný chlapec (Zdroj: Ľubomíra Martvoňová)

NÁMESTOVO – Zákerná rakovina sa nevyhýba ani malým deťom. Keď mal Tomáško jeden rok, lekári mu našli zhubný nádor na miechovom kanáliku. Odvtedy musel absolvovať deväť náročných operácií. Dnes má Tomáško už 14 rokov a na základnej škole patrí medzi najusilovnejších žiakov. Rodina prosí o pomoc prostredníctvom 2 % z daní.

Tomáško je najmladší syn spomedzi troch súrodencov. Napriek tomu sa s ním osud nemaznal. Už v prvom roku života mu museli vyoperovať nádor, ktorý mu poškodil nohy a ostal ochrnutý. V nemocnici chlapcovi dokonca vymenili bedrový kĺb a niekoľkokrát operovali ťažkú skoliózu.

Rodina z Námestova je
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Ľubomíra Martvoňová)

„Dennodenne cvičíme, aby sa náš Tomáško postavil na nohy a urobil aspoň prvé kroky. Jeho dvaja starší súrodenci sú zdraví. Dcéra študuje na vysokej škole v Trnave a syn ešte nepracuje. Dcéra potrebuje na štúdium nemalé finančné prostriedky, ale popri škole sa nám snaží pomôcť. Vo voľnom čase, keď sa nemusí venovať škole, brigáduje,“ vysvetľuje Tomáškova mama, ktorá nemá práve na ružiach ustlané.

Rodina z Námestova je
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Ľubomíra Martvoňová)

Otec Tomáška pracuje ako pekár a dostáva plat iba vo výške minimálnej mzdy, čo sotva pokryje existenčné náklady rodiny a veľakrát neostáva na to, čo chýba ako soľ. A to je liečba Tomáška.

„Tomáško by potreboval veľa rôznych pomôcok, ktoré by mu uľahčili žiť život so svojimi rovesníkmi. Navštevuje ôsmu triedu základnej školy v Námestove. Potom chce ísť študovať na gymnázium. Je veľmi šikovný a dobrý žiak,“ hovorí mama o svojom synovi, ktorý napriek ťažkej diagnóze dokáže v mnohom napredovať lepšie ako spolužiaci.

Rodina z Námestova je
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Ľubomíra Martvoňová)

Rodičia Tomáška by si veľmi želali, aby mohol chodiť. Na to však potrebuje špičkovú rehabilitáciu, ktorú mu môžu poskytnúť v ADELI centre v Piešťanoch. „Nachádza sa tam hyperbarická komora, ktorá môže zregenerovať to, čo Tomáškovi poškodili pri operácii, keď mal jeden rok,“ pokračuje Tomáškova mama.

Rodina z Námestova je
Zobraziť galériu (6)

Rehabilitácia vychádza na 3 200 € a to je suma, ktorú si rodina, ktorá žije z výplaty do výplaty, nemôže dovoliť. „Vieme, že existuje miesto, kde môžu Tomáškovi pomôcť a my tam nemôžeme ísť preto, lebo nemáme na to financie,“ zúfa pani Martvoňova. „Preto prosíme ľudí, ktorí by vedeli a chceli pomôcť nášmu bojovníkovi postaviť sa na nohy o podporu prostredníctvom 2 % z daní,“ vyslovila svoju prosbu Tomáškova mama, ktorá bude veľmi vďačná za akúkoľvek pomoc pre svojho syna, pretože má stále nádej na uzdravenie.

Akúkoľvek pomoc Tomáškovi môžete adresovať na nižšie uvedené kontaktné údaje:


Rodina Martvoňová

E-mail: martvonova62@gmail.com

Mobil: 0903 523 557

Číslo účtu: SK1083605207004204237235

 

Ste v ťažkej životnej situácii a svojmu dieťatku nedokážete poskytnúť pomoc, akú potrebuje? Poznáte rodičov, ktorí majú podobné problémy? Zašlite nám vaše či príbehy vašich známych aj s fotografiami na potrebujupomoc@topky.sk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu