Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Poznáme nové miesto, ktoré má byť ušetrené konca sveta!

Sirince
Sirince (Zdroj: erepublik.com)

ANKARA - Inokedy pokojná dedina Sirince v západnom Turecku sa chystá na veľký nápor "apokalyptických" turistov. Ľudia presvedčení o skorom príchode konca sveta veria, že dedina obývaná 600 ľuďmi bude blížiacej sa apokalypsy ušetrená. Desaťtisíce z nich tam vraj chcú nájsť azyl v deň konca cyklu mayského kalendára 21. decembra.

Bežne sa tu za jedno lôžko platí od 100 do 500 tureckých lír (43 až 215 eur). Dnes ale nekúpite nocľah pod 3000 a niektorí hotelieri šponují ceny až na 6000 lír (2590 eur).

Kto sa bojí konca sveta však na peniaze nehľadí, miesto na prenocovanie je tak už dnes ťažké zohnať. "Mám obsadené už asi mesiac, nahlásili sa mi hostia až z Indonézie, hovoria, že prídu, aby skúsili uniknúť koncu sveta," povedal denníku The National hotelier Sevan Nisanyan.

Sláva Sirince sa podľa miestnych začala medzi priaznivcami hnutia New Age a hľadači tajomna ju začali šíriť v 80. rokoch. Ľudia, ktorí veria v osobitnú energiu tohto miesta, ho považujú za rodisko gréckej bohyne Artemis a za miesto, odkiaľ vstúpila na nebo Panna Mária.

Pre hostí je tu v hoteloch a penziónoch k dispozícii približne 1000 lôžok, ktoré bývajú z najväčšej časti zaplnené v letnej sezóne. Ľudia sem zvyčajne prichádzajú obdivovať antické pamiatky, neďaleko odtiaľ je starogrécke maloázijské mesto Efes. Tentokrát je ale pre väčšinu z nich dôležitá samotná prítomnosť v Sirince.

Napriek ročnému obdobiu sa sem začínajú schádzať kempingové karavany a turecké médiá tvrdia, že sa do dediny chystá až 60 000 návštevníkov. Medzi nimi vraj budú približne tri tisícky novinárov a členov televíznych štábov z celého sveta.

Obavy "apokalyptikov" sú založené na mylnej interpretácii mayského kalendára. Okolo 21. decembra 2012, v deň zimnej rovnodennosti, sa uzavrie 13. cyklus mayského kalendára nazývaný baktun. A hoci znalci kultúry Mayov sa zhodujú, že rozhodne nevnímali tento deň ako apokalyptický, šíria sa zvesti, že kozmická katastrofa v ten deň so životom na Zemi skoncuje.

Miestnym hotelierom nadšene svietia oči, keď počítajú očakávané rekordné zisky, jeden z podnikateľov sa podľa agentúry AFP chystá predávať špeciálne "víno apokalypsy", ktoré si turisti budú môcť odviezť domov, ak koniec sveta nenastane.

Niektorí miestni obyvatelia sa však obávajú, že práve turisti zapríčinia v neveľkej dedine na kopci nad Egejským morom skutočnú apokalypsu. "Bojím sa o Sirince. Svet skončí pre nás, ak tu budeme mať 10 000 ľudí," povedal Sevan Nisanyan.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu