Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Číňan pozná spôsob, ako prežiť koniec sveta: Tu je!

Kokony vraj odolajú aj koncu sveta Zobraziť galériu (2)
Kokony vraj odolajú aj koncu sveta (Zdroj: profimedia.sk)

PEKING - Zatiaľ čo sa ľudia po celom svete chvejú v očakávaní konca sveta, ktorý údajne predpovedali Mayovia vo svojom kalendári, jeden čínsky dedinčan tvrdí, že má presne to, čo je potrebné na prežitie apokalypsy: okrúhly záchranný kokon, ktorý odolá cunami aj zemetraseniu.

Štyridsaťpäťročný bývalý farmár a výrobca nábytku Liou Čchi-jüan svoje niekoľkometrové gule nazval Noemova archa. "Tento kokon nebude mať problémy, ani keď prídu vlny vysoké jeden kilometer. Je ako pingpongová loptička, môže mať tenké steny, ale vydrží aj veľký tlak," povedal.

Má už sedem hotových, resp. rozrobených modulov, na ktorých výrobu používa sklolaminátovú vrstvu napínanú na oceľový rám. Každý ho stál 300 000 jüanov (asi 36 600 eur) a je vybavený kyslíkovými nádržami, jedlom a pitnou vodou. Nechýbajú ani bezpečnostné pásy, vďaka ktorým sa človek v búrke nezraní.

"Kokony sú navrhnuté pre štrnásť ľudí, ale v krajnom prípade v nich prežije aj tridsať ľudí po dobu najmenej dvoch mesiacov," vysvetlil. Izolácia je tak dokonalá, že by "v nich človek mohol žiť štyri mesiace na Severnom alebo Južnom póle bez toho,aby zamrzol alebo mu dokonca len bola zima", tvrdí tvorca.

Číňan pozná spôsob, ako
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Na tento nápad Liou prišiel v roku 2009, keď videl hollywoodsky film 2012. Ten sa nechal inšpirovať práve skutočnosťou, že 21. decembra 2012 skončí viac ako 5000 rokov trvajúci mayský kalendár. Sami Mayovia však popierajú, že by to znamenalo koniec sveta - podľa nich len končí jeden cyklus času označovaný ako baktun a začne ďalší. "Ak naozaj nastane nejaká apokalypsa, potom sa dá povedať, že som prispel k prežitiu ľudstva," povedal Číňan.

Apokalyptické predpovede vyvolali všeobecný strach a obavy medzi ľuďmi, ktorí im veria. Mnohí takí sa nájdu aj v Číne, kde tento mesiac najmenej dva vidiecke okrsky vypredali zásoby sviečok kvôli panike, že po 21. decembri nastanú tri dni temnoty.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu