Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

NOVINKA Lekárnik z Auschwitzu: Patrícia Posnerová v knihe pripomína, prečo musíme pamätať na holokaust

PR článok Zobraziť galériu (5)

Patrícia Posnerová patrí k tým, ktorí vzdávajú úctu mestám ako Dallas, pretože si pamätajú holokaust. V roku 2018 sa múzeum holokaustu v Dallase presunie do rozšíreného priestoru s rozlohou až 50.000 metrov štvorcových.

Patrícia Posnerová je autorkou novej knihy Lekárnik z Auschwitzu: Nevyrozprávaný príbeh. Kniha sa tiež uverejňuje v spolupráci s Medzinárodným dňom pamäte holokaustu, ktorý je 27. januára, kedy je 72. výročie oslobodenia Osvienčimu- Birkenau.

 

V čase keď je popieranie holokaustu skutočnosťou a antisemitizmus je na vzostupe v Európe a vo svete, Posnerová vidí príbehy, ako sú jej za nepostrádateľné záznamy najtmavšej kapitoly 20. storočia.

„Problém antisemitizmu a anti-židovský problém sa znova dostali na vrchol,“ hovorí židovská žena Posnerová, ktorá vyrastala v Londýne po druhej svetovej vojne. „Lekárnik z Osvienčimu je pre mňa osobne emočný príbeh. Ani dnes nerozumiem tomu, ako sa to mohlo dopustiť. Na druhej strane tiež nerozumiem popieraniu holokaustu. Je to pre mňa veľmi znepokojujúce.“

 

Autorka dúfa, že jej knihu prečítajú ľudia vo veku 30 až 40 rokov, ale aj omnoho mladšie publikum na celom svete, o ktorom hovorí, že musí počuť príbeh o holokauste a pochopiť jeho význam v dnešnej dobe.

 

„Viedla som mimoriadny rozhovor s niekým.” hovorí Posnerová. „Bol to muž vo veku 40 rokov, vzdelaný, ktorý videl Schindelorv zoznam a povedal: „Nemal som ani potuchy o tom, že sa to stalo.“

Zdroj: Crux Publishing.

 

Táto vzácna fotka z obdobia pred druhou svetovou vojnou, okolo roku 1928, ukazuje, že 21-ročný Victor Capesius vľavo, relaxoval vo verejnom bazéne so židovskou rodinou v rumunskom rodnom meste.

 

Lekár z Osvienčimu kronikuje život Victora Capesia, ktorého kniha popisuje, ako nemecko-rumunského lekárnika, ktorý sa pripojil k SS a následne sa zúčastnil židovskej genocídy v Osvienčime, epicentre nacistických táborov smrti.

 

Kniha Posnerovej rozpráva aj príbeh najväčšieho priemyselného kongromerátu nacistického Nemecka, I.G. Farben. Caspesius pracoval pre farmaceutickú dcérsku spoločnosť Farben’s Bayer. Ako kniha graficky ilustruje: „Farben sám ťažil z otrockej práce v masívnom koncentračnom tábore, ktorý stál vedľa Osvienčimu.”

 

Christopher Lascelles, jej vydavateľ, opisuje Caspesia, ako obyčajného človeka schopného mimoriadnych zločinov, ktorý je zbavený zlého svedomia.

 

Posnerová tvrdí, že jej najobľúbenejšou časťou je výskum a nachádzanie nových dokumentov. Pre túto knihu ich našla veľa a spoliehala sa aj na novo odtajnené dokumenty z amerických archívov. Dokumenty z týchto archívov nesmierne pomohli práve k zatknutiu Caspesiusa napriek jeho pokusom stiahnuť sa po vojne do ústrania. Briti aj Američania ho bezprostredne po vojne totiž oslobodili bez akýchkoľvek obvinení a on si založil obchod s lekárskymi a kozmetickými výrobkami za predané zlato,  ktoré ukradol z úst mŕtvol v Osvienčime.

 

Táto fotografia ukazuje zdanlivo gavaliera Victora Caspesiusa, ktorý má slnečné okuliare počas súdneho procesu.

 

Nemeckým prokurátorom trvalo takmer dve desaťročia, kým v roku 1964 dostali jeho a 22 osvienčimských kolegov SS. Bol odsúdený za to, že napomáhal k smrti tisícom a odpykal si zlomok deväťročného trestu. V roku 1985 pokojne zomrel.

 

Svojim spôsobom je kniha aj oslavou vzácneho druhu hrdinstva. Presvedčivou bočnou príbehovou líniou ponúka hlboký profil nacistického lovca Fritza Bauera, ktorý sa neúnavne snažil loviť Caspesia a priviesť ho k spravodlivosti.

 

Posnerová vidí koniec príbehu svojej knihy ako „silný“, pretože Fritz Bauer sa nikdy nevdzal.

 

Príbeh sa odvíjal od Caspesiovho sveta temnoty a hrôzy Osvienčimu až po statočnosť dvoch mužov – Hermanna Langbeina, ktorý prežil tábor a židovského prokurátora Fritza Bauera, ktorý priviedol Caspesia k spravodlivosti. Bauer je tiež predmetom filmu z roku 2015, Štát vs. Fritz Bauer.

 

Napriek tomu, že rozsudok nedosiahol to, čo si Caspesius zaslúžil, Posnerová hovorí, že „nakoniec vyhrali“. Podľa autorkiných slov: „Nikdy sa nevzdali.“

 

Preložené z článku Michael Granberry: In ‚Pharmacist of Auschwitz,‘autor Patricia Posner reminds us why we need to remember Holocaust.

Kniha Lekárnik z Auschwitzu sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk. Osobný odber možný až na 101 pobočkách po celej SR >>

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu