Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Socializmus, tanky a prvé bozky

Obal knihy Rukojemník
Obal knihy Rukojemník

Nevinné detstvo. Sentimentálne spomienky na kolotoče, prvú kofolu a prvý bozk na cintoríne. Naozajstný, jazýčkový. Vôňa tehelne a ílu, kostol, kam sa neoplatí chodiť hrať, i ostnatý drôt. Možný tajný tunel popod rieku Moravu, darčeky, ktoré posielajú rodičia z Rakúska svojmu Petrovi. Prvé bitky, smutný kôň na námestíčku pred stanicou a reči krčmových štamgastov. Hrdinské činy pri obrane dievčaťa, prvé ruže na strelnici, rakovina, ktorá zabíja aj deti komunistov.

Peter Pišťanek rozohral v románe Rukojemník silný realistický príbeh mapujúci udalosti šesťdesiatych rokov, ale tak, aby to nebola prvoplánová politická agitka o dobrých ľuďoch a zlých komunistoch. Protagonistom príbehu je malý chlapec Peter Achberger, ktorému rodičia emigrujú a nechajú ho – ako rukojemníka režimu – u starých rodičov v Devínskej Starej Vsi. Veriac, že možno o pár mesiacov sa poňho vrátia a vezmú ho k sebe, do spokojného, neutrálneho Rakúska. Chlapec chodí do dedinskej školy, spoznáva prvých kamarátov a kamarátky, objavuje malý svet, v ktorom sa dobrodružné hry na partizánov a nemeckých vojakov či Winetoua prelínajú s útržkami informácií o udavačoch, pohraničnej stráži, rozviedčikoch, kostole, podpultovom tovare.  Peter sa učí byť človekom, medzi spolužiakmi odhaľuje rôzne charaktery. On, s biľagom dieťaťa emigrantov sa kamaráti s Ferkom, nešťastným synom miestneho komunistu.

Vážnejší než rovesníci, vychovávaný starosvetskými prarodičmi v relatívnom blahobyte (dedo je dedinský krčmár a tak trochu aj centrum podpultového obchodu), si Peter užíva bezpečné, bezproblémové detstvo. Vie, hlavne vďaka hračkám, ktoré prichádzajú zo Západu, že niekde žijú jeho rodičia, ale prvé stretnutie s nimi na začiatku slobodného leta 1968 je preňho skôr šokom. Príbeh sa končí pár dní po ruskej okupácii, ktorú Pišťanek vykreslil s prekvapujúcou jemnosťou a zároveň emocionálnou hĺbkou.

Pišťankov detský svet v knihe Rukojemník je ukážkou románovej koncepcie malých súkromných dejín obyčajných ľudí, ktorí sa musia vysporadúvať s okolnosťami veľkej histórie. Sme rukojemníkmi dejín. Život keksíkov, zablatených nohavíc, detských snov, ale aj ten naozajstný „dospelácky“ život dedinskej krčmy, školského sveta učiteliek a učiteľov, pohraničníkov či kádrov, sa prosto vyvíja a mení aj podľa politickej situácie. Autor však akoby na citlivých lekárnických váhach meral, koľko „politiky“ stačí na to, aby sme sledovali ľudí a nie tézy. Charaktery sa ukazujú v krízových situáciách, ľudia sú ľuďmi, dobrými aj sviňami. Kontrast detských bitiek a priekov a dospelého sveta je o to zábavnejší, že hry dospelých a detí na veliteľov a podriadených sa veľmi nelíšia. Akurát činy dospelých môžu mať tragické následky, na rozdiel od detských škrabancov.

Martin Kasarda 

Kniha Rukojemník sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk. Osobný odber po SR zdarma>>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu