Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Umenie vidieť veci inak ako vyzerajú

Mysli ako freak, tretí diel Freakonomics
Mysli ako freak, tretí diel Freakonomics (Zdroj: PR)

Len mesiac po americkom vydaní vychádza v slovenčine jedna z najočakávanejších kníh sezóny, tretí diel Freakonomics. Jej názov je Mysli ako freak a autori opäť ponúkajú množstvo bizarných príbehov. Napríklad ukazujú, ako sa stať svetovým šampiónom v jedení hotdogov, či ako spevák skupiny Van Halen šikanoval usporiadateľov koncertov žiadosťami o hnedé lentilky (v skutočnosti mu išlo o bezpečnosť na štadióne). Tvorcovia sa zamerali na to, čo čitateľov prvých dvoch kníh zaujímalo najviac – existuje spôsob, ako sa naučiť vidieť veci inak ako vyzerajú?

Autori knihy Mysli ako freak sa vracajú aj k svojim dávnejším témam, napríklad slávnej teórii, podľa ktorej americká kriminalita na začiatku 90. rokov rapídne poklesla najmä vďaka legalizácii potratov dve desaťročia predtým – vďaka čomu sa nenarodili státisíce detí vyrastajúcich v zlých podmienkach, ktoré by ich rýchle priviedli na šikmú plochu. Vychádzajú pritom z toho, že matky vedia najlepšie, či majú dobré predpoklady vychovávať deti. 

Autori Mysli ako freak sa zamerali na to, čo čitateľov prvých dvoch kníh zaujímalo najviac – existuje spôsob, ako sa naučiť vidieť veci inak ako vyzerajú? Levitt s Dubnerom veria, že áno a ukazujú, ako sa naučiť myslieť ako freak. Chcú nás zbaviť bežných myšlienkových návykov, ktoré zvyčajne vedú len k bežným, často neúčinným riešeniam.

Ľudia sa často nevedia rozhodnúť a tak autori knihy usporiadali nezvyčajný experiment – na svojej stránke ľuďom ponúkli, že za nich hodia mincou a oni sa podľa toho zariadia. Závery boli zaujímavé, prekvapivo boli ľudia najspokojnejší, keď vďaka tejto „rade” opustili zamestnanie alebo svojho partnera.

Levitt s Dubnerom ľudí presviedčajú, že sa nemajú držať zjednodušenej verzie amerického sna (keď budem v čomkoľvek vytrvalý, môžeme stokrát skrachovať, ale nakoniec budem aj tak úspešný) a ľuďom odporúčajú, aby sa niektorých vecí čo najrýchlejšie vzdali – naučíte sa tak rozlišovať, čo je pre vás dôležité. Príkladom je pre nich Winston Churchill, ktorý sa mnohokrát vrátil z kratšej cesty, čo mu nakoniec pomohlo vyhrať vojnu. 

Kniha ukazuje, prečo sa nigérijskí e-mailoví podvodníci priznávajú, že sú z Nigérie, či odhaľuje zákulisie drahých archívnych vín, ktoré nemusia byť ani zďaleka také úžasné, ako sa o nich tvrdí. Ponúka návod, ako rozmýšľať inak a zároveň je veľmi zábavná. 

Kniha Mysli ako freak sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk>>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu