Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Čo predchádzalo II. svetovej vojne?

Erik Larson: V pavilóne šeliem
Erik Larson: V pavilóne šeliem (Zdroj: TASR)

Príbehov z obdobia druhej svetovej vojny, či už skutočných alebo fiktívnych, bolo povedaných neúrekom. Väčšina z nich však rozpráva o vojne prítomnej, z bojísk a koncentračných táborov. Čo všetko jej ale predchádzalo a ako sa vôbec mohlo stať, že k takému veľkému konfliktu vôbec došlo, sa často nehovorí. Obraz týchto udalostí nám podáva Erik Larson V pavilóne šeliem.

Aby som bol presný, nepodáva ich celkom sám Larson. On síce je autor knihy V pavilóne šeliem, ale príbeh rozprávajú samotné postavy. Doslova. Všetky dialógy a veľká časť opisov sú autentickými prepismi z denníkov skutočných ľudí, o ktorých Larson píše. Z hľadiska literárneho štýlu ide o veľmi nezvyčajné a aj náročné spracovanie. Bez dlhých chvíľ strávených v archívoch a bez štúdia faktografie by nám len veľmi ťažko podal vierohodný obraz Berlína počas vzostupu nacizmu.

Hlavnou postavou je William E. Dodd, americký veľvyslanec v Berlíne počas rokov 1934 až 1936. Postarší profesor dúfal, že ako veľvyslanec bude mať dostatočné zázemie na to, aby mohol dopísať svoju knihu. Namiesto toho sa však ocitá na mieste, ktoré je všelijaké, no rozhodne nie pokojné. Je svedkom toho, ako Nemecko pod vedením NSDAP postupne mení svoju snahu postaviť na nohy vojnou zničenú krajinu na fanatickú túžbu ukázať celému svetu zvrchovanosť nemeckého národa a ideológie.

Pravidelne sa na rôznych večierkoch a báloch stretáva s najmocnejšími mužmi Tretej ríše, prostredníctvom jeho zápiskov tak máme možnosť vidieť okrem samotného Adolfa Hitlera napríklad aj ministra propagandy Josepha Goebbelsa, šéfa gestapa Rudolfa Dielsa, či Göringa alebo Röhma. Ešte bližší pohľad do života týchto neslávne známych ľudí nám podáva Doddova dcéra Martha, ktorá má s viacerými ľúbostné pletky.

Príbeh sám osebe po obsahovej stránke nepatrí k tým najvýnimočnejším, nenájdete v ňom hrdinov z bojových polí ani umučené nevinné obete. Nedočkáte sa veľkej bitky ani záchrany na poslednú chvíľu. No nie je ani zľahčujúci, hoci isté veci nespomína priamo, jasne ich v ňom vycítite. Je autentický, a to je jeho najväčšou silou. Hrôzostrašnosť je prítomná v dokonale vykreslenej atmosfére čoraz viac temnejšieho Berlína, aj keď sa na prvý pohľad zdá byť plný svetla a mladých, zabávajúcich sa ľudí. Rozprávanie má svoje chybičky krásy v podobe niekedy až prehnanej faktografie pri opisovaní americkej politiky a jej predstaviteľov v sekcii zahraničných vecí, ktorí v deji príbehu majú len malý význam, ak vôbec.

V pavilóne šeliem je kniha, ktorá spadá do kategórie historických románov, ale nie je len obyčajným historickým románom. Zďaleka nie je určená len pre milovníkov histórie, svojím atypickým spôsobom rozprávania si až do konca udrží pozornosť každého čitateľa, ktorého zaujme.

Kniha V pavilóne šeliem sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk>>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu