Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Temná realita života na Slovensku: Rauš

Zobraziť galériu (2)

BRATISLAVA - Debut rodáka z Hnúšte Egora Indianiho s názvom Rauš odhaľuje temnú realitu života na Slovensku. Čoraz aktuálnejšia téma pravicového extrémizmu ponúka skutočne výnimočný čitateľský zážitok.

Vlado Valas je skrachovaný filozof a zároveň hlavný hrdina knihy Rauš. Žije v malom meste Hrdošima a čas trávi s pochybnými existenciami v kluboch a krčmách. „V meste nebolo čo robiť, ani cez víkendy - jediná možnosť dostať sa z každodennej mizérie bola baliť ženské v týchto pajzloch a večer zaklincovať v klube.“ 

Je zahľadený do mladej nymfy Natality. Vysokoškoláčka s havraními vlasmi sa však exhibicionisticky rada zahráva s mužmi, čo sa jej stáva osudným. Vlado sa chce útočníkovi pomstiť, a tak v ten istý večer impulzívne napadne nesprávneho muža. Je ním autoritatívny vodca miestnych nacistov Maťko.

Z hlavného hrdinu sa tak stáva štvanec, ktorý uteká nielen pred pomstou neonacistov, ale najmä pred vlastným svedomím. Útočisko nachádza na samote v horách u starého priateľa Eugena. Ten žije spolu s krásnou Češkou Agnes obklopený vlastným psychedelickým mikrokozmom. Po užití omamných látok spoločne polemizujú nad zmyslom života, pričom sa nevyhnú populárnym ideám motivačných románov. „Mňa práve znervózňujú títo samozvaní guruovia, ktorí si povyberajú to najlepšie z východného mysticizmu a balamutia mladým ľuďom hlavy rozprávkami o nájdení absolútneho šťastia.“

Vlado počas pobytu u Eugena a Agnes experimentuje s narkotikami, halucinuje a vidí umierajúcu Natality. Útechu nachádza opäť v alkohole. Po niekoľkých dňoch sa rozhodne odísť do hlavného mesta. Pripája sa k nemu i Češka Agnes, ktorá opúšťa Eugena a chce začať nový život. Vlado sa vracia do „najväčšej dediny“ na Slovensku, kde roky študoval. V hlavnom meste prespáva v internáte a u starých známych. Náhle zisťuje, ako sa za ten čas všetko zmenilo a takmer nikoho nepozná. Čas trávi prechádzkami po Starom Meste a alkoholickými záťahmi so starými priateľmi.

Vlado chce začať odznova a hľadá si prácu. Skúša to ako brigádnik v tlačiarni za mestom, kde má baliť perá a šeky. Nespĺňa však pracovnú normu, a tak je za minimálnu finančnú odmenu prinútený odísť. Nakoniec súhlasí s riskantným plánom a stane sa aj v mene Natality bojovníkom proti pravicovému extrémizmu.

Egor Indiani vytvoril novelou Rauš paródiu na motivačné romány o pozitívnom myslení. Jeho literárny debut je predovšetkým o hľadaní pokoja v duši a miesta vo svete. Hlavný hrdina Vlado sa postupne transformuje z agresívneho alkoholika a užívateľa narkotík na odhodlaného bojovníka proti pravicovému extrémizmu.

Autor v novele priamo poukazuje na problémy mladého človeka, ktorého doba dokáže dostať až na samé dno. Nevyhýba sa problematike alkoholizmu a drog, v ktorých ľudia často nachádzajú útechu a skrývajú sa pred svetom.

Rauš je strhujúcou knihou nastavujúcou obraz realite života na Slovensku. Autor autenticky vykresľuje život v malomeste i veľkomeste. Čitateľský zážitok umocňuje i hovorový štýl charakteristický slangom či vulgarizmami. Ich význam však nie je vždy jednoznačný, čo dokáže skomplikovať inak svižné čítanie. „Nám to však bolo egal a politiku nik neriešil.“

Kniha rozhodne nie je pre konzervatívneho a konzumného čitateľa. Množstvo vulgarizmov a živé opisy sexuálnych hier či drogových halucinácií môžu slabšie povahy pobúriť a možno aj znechutiť.

Slovenská literárna scéna je opäť bohatšia o výnimočné dielo, ktoré svojou inakosťou vyčnieva ponad komerčne úspešné romány s dopredu nalinkovaným happyendom.

Kniha Rauš sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk>>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu