Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Potešte svoje chuťové poháriky!

Knižné tipy na tento týždeň Zobraziť galériu (8)
Knižné tipy na tento týždeň (Zdroj: Ikar)

Vedeli ste, že šalát Ceasar nie je pomenovaný po známom rímskom imperátorovi? A že bagetu nevymyslel Francúz a chilli con carne nevzniklo v Mexiku? A čo myslíte, prečo holandská omáčka nepochádza z Holandska? Toto všetko + 100 úžasných receptov z celého sveta sa dozviete v novinke 100 najslávnejších receptov. Ďalšie predvianočné knižné tipy nájdete v našom pravidelnom seriáli 7 knižných tipov portálu Topky.sk.

Knižné tipy na tento
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Ikar)

Atentát na Kennedyho (Bill O´Reilly)
Ako to bolo s atentátom na prezidenta Kennedyho naozaj? Známy moderátor televíznej diskusnej relácie The O’Reilly Factor sa na to snaží prísť pútavým spôsobom – zmiešal drámu, napätie a zaujímavé fakty, aby vytvoril čítavý triler. Jeho kniha odkrýva úsek dejín doteraz zahalený tajomstvom a nejasnosťami. Začína zložením sľubu v roku 1961, kedy sa začal nielen boj na zastavenie komunizmu, ale odkedy si JFK vytváral množstvo nepriateľov – od Chruščova, cez Castra až po riaditeľa CIA Allena Dullesa. A ako ž vieme, počas svojej kampane za znovuzvolenie sa Kennedy stal obeťou streľby a Amerika zostala v šoku. Kým Jackie a národ smútili, začal sa hon na páchateľov... 

Knižné tipy na tento
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Ikar)

Zima sveta (Ken Follett)
Toto je kniha z kategórie, pri ktorých si „chrochtáte blahom“J Pokračovanie trilógie Storočie  sa začína tam, kde sa skončil Pád titanov. Pätica navzájom spriaznených rodín – americká, nemecká, ruská, velšská a anglická – vstupuje do obdobia veľkého sociálneho, politického a hospodárskeho chaosu. Začína sa vzostup Tretej ríše, príbeh pokračuje cez krvavé udalosti v Španielsku a druhú svetovú vojnu až po výbuchy sovietskych a amerických atómových bômb. Ken Follett sa opäť ukázal ako majstrovský rozprávač, ktorý vytvoril fascinujúcu kroniku života a ľudí. Hrubočizná kniha možno nesadne každému, predsa len nejde po povrchu a nie je to žiadna selanka. No ak máte chuť na naozaj kvalitnú a pútavú knihu, výber je jasný!

Knižné tipy na tento
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Ikar)

Easy (Tammara Webberová)
Kniha dosiahla mimoriadny úspech a dostala sa aj do rebríčka bestsellerov New York Times. Príbeh o Jacqueline, ktorá nasleduje svojho chalana na výšku, ktorú si vybral, no určite nečakala, že už po dvoch mesiacoch sa s ňou rozíde. Jacqueline je šokovaná, zničená, v škole to ide dolu vodou a ešte aj kamoši od nej akosi bočia. A potom to príde – keď ju prepadnú na opustenom parkovisku, zachráni ju neznámy mladík. Záchranca Lucas vyzerá ako fajn chalan, ale...v skutočnosti je to stalker... Príbeh Easy  je ukážkou toho, akí sme občas ľahkovážni, spoliehame sa na sľuby a pritom vernosť je iba obyčajná ilúzia. 

Knižné tipy na tento
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Ikar)

Dublin street (Sammantha Youngová)
Vychutnajte si túto sexi knihu o Joss, ktorá sa roky skrývala pred vlastnou minulosťou. Teraz sa rozhodne ujsť pred spomienkami na tragické udalosti a presťahuje sa zo Spojených štátov do Škótska. Tvrdohlavo sa vyhýba blízkym vzťahom a preto nikto netuší, aký veľký žiaľ v sebe dusí. No zrazu nastal čas odhaliť pred svetom trpké tajomstvá. Do jej života totiž vstúpi sused Braden. Úspešný, bohatý, neskutočne príťažlivý – a odhodlaný dostať Joss do postele. Keď zistí, že ju predstava vzťahu desí, navrhne jej, aby uzavreli dohodu. Zmluvu, ktorá by uspokojila ich spaľujúcu sexuálnu príťažlivosť...

Knižné tipy na tento
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Ikar)
Chatrč – zamyslenia (Wm. Paul Young)
Je zaujímavé, ak k príbehu, románu vznikne kniha citátov a zamyslení. Chatrč bola však natoľko silná a inšpirujúca, že autor sa tomu nevyhol. Preto táto knižka obsahuje 365 zamyslení, vzácne citáty z Chatrče doplnené hlbokými a podnetnými modlitbami, ktoré napísal sám autor. Sú to citáty, ktoré povzbudia, posilnia, ukazujú cestu. Sú vyňaté zo skutočného ľudského príbehu a preto sú nám blízke v ktorejkoľvek etape života – či už máme trápenia, bolesti, alebo žijeme v pokojných vodách. Paul Young ponúka stovky krátkych zastavení, zamyslení, úvahu, odpoveď, modlitbu, ale aj mlčanie, plač a smiech.
Knižné tipy na tento
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Ikar)
Fotografovanie pre deti (Jenni Bidner)
Moja dcéra dostala po mne starý mobil a najviac ju baví fotenie. Fotí všetko, izby, ľudí, jedlo, psíka vonku, susedu na balkóne. Deti milujú hrať sa s foťákom (na rozdiel od niektorých z násJ). Tento sprievodca je určený práve menším aj väčším fotografom. Vôbec nemusia ovládať slovíčka ako pixel, clona ap. Vďaka tejto knižke pochopia základy digitálnej fotografie, spoznajú svoj fotoaparát, naučia sa lepšie fotiť, zabŕdnu do softvérovej mágie a nechýbajú ani nápady a projekty. Ideálna knižka, ako z nudných fotiek urobiť vtipné. Ako svoje fotky vystaviť a zdieľať na internete, alebo ich vytlačiť pre kamošky a priateľov.

 
Knižné tipy na tento
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Ikar)

100 najslávnejších receptov
Na tejto knihe si naozaj pochutíte. Začína sa Gazpačom zo Španielska a končí Langošom z Maďarska na 202.strane. 100 najslávnejších receptov svetovej histórie – pekinská kačka, falafel, syrové fondu, enchiladas, Bruschetta, Tzatziky, Panna Cotta... Cítite tie vône? Podľa tejto bohato ilustrovanej kuchárskej knihy sa naučíte krok za krokom pripravovať tie najúžasnejšie a najchutnejšie delikatesy takmer z každého kúta našej planéty. Jedlá, ktoré preveril čas a vyšperkoval ich k dokonalosti. Niektoré sú náročnejšie na čas a prípravu, ale aj rýchle a jednoduché jedlá, ktoré zvládne aj domáci šéfkuchár – začiatočník. V kratučkom úvode sa dozviete vždy kúsok k histórii daného jedla.

Milan Buno, knižný publicista

-reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu