Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Varíme vianočné špeciality s poslancami: Mikloškov šalát od mamy, pusinky od svokry!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Vianočný čas je dobou príprav špecialít a pokrmov od výmyslu sveta. Tradičné recepty striedajú všakovaké špeciality rôznych kuchýň a zvykov. Čo dobré majú na štedrovečernom stole a ako sa vedia obracať pri kuchynských hrncoch nám o sebe prezradili naši politici. Prinášame vám exkluzívne recepty politikov, ktorí nám pootvorili dvere do svojich domovov a ukázali čo budú mať tento rok na Vianoce.

"My sme z Nitry, kde sa krížili východniarske veci, otec bol so Šarišských Michalian a Mama bola zo Senice, čiže mávali sme také makové veci - pupáky, strapačky, kapustnicu a slivovičku," prezrádza Jozef Mikloško na začiatok.

Sám väčšinou nevarí, zodpovednosť prenecháva na manželku. "Hlavný šéfkuchár je manželka Mária. Keď som sám doma, tak sáčkové polievky a párky sú veľmi dobrou náhradou," priznal stále aktívny poslanec.

 

Jozef Mikloško nemá v kuchyni zľutovanie
Zobraziť galériu (2)
Jozef Mikloško nemá v kuchyni zľutovanie  (Zdroj: topky)

 

Pre čitateľov Topiek prezradil dva recepty. Jeden sa volá Ruský šalát od svojej mamy. Druhým receptom sú Orieškové pusinky od svokry.

Ruský šalát na Štedrý deň

Postup:

V 2-litrovom hrnci uvariť zemiaky. Potom uvariť a nakrájať 2 mrkvy a 1 malý celer, 1 malú cviklu v šupe. Následne nakrájame 4-5 uhoriek, 2 cibule, pridáme 1-2 uvarené a nakrájané vajcia. Pridáme taktiež 2 menšie haringy (ruslíky) nakrájané na kocky.

Potom zalejeme majonézou, ktorá sa vyšľahá a pripraví v mixéri. Skladá sa z: 2 celých vajec, 2 čajových lyžičiek práškového cukru, šťavy z polky citróna, 2-3 dcl slabo octovej alebo uhorkovej vody a 2 dcl oleja.

Ruský šalát by mal byť následne pripravený na jedenie.

 

Orieškové pusinky

Postup:

1 žĺtok zmiešame s 2 vyšľahanými bielkami, potom pridáme 25 dkg lieskových orieškov a 25 dg práškového cukru. Ďalej vyformujeme malé guličky s navlhčenými dlaňami. Potom do prostriedka vtlačíme 1 oriešok a v miernej trúbe necháme už len sušiť.

Vianoce u Mikloškovcov sú hlavne o rodinnej pohode
Zobraziť galériu (2)
Vianoce u Mikloškovcov sú hlavne o rodinnej pohode  (Zdroj: topky)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu