Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Čo musí vedieť prváčik pred nástupom do školy?

Čo musí vedieť prváčik pred nástupom do školy? Zobraziť galériu (2)
Čo musí vedieť prváčik pred nástupom do školy? (Zdroj: Fragment)

Začínajú sa síce prázdniny, no už onedlho príde september, mesiac v ktorom mnohých predškolákov čaká nástup do prvej triedy. Podľa odborníkov nie je každé šesťročné dieťa pripravené na zvládnutie všetkých nárokov, ktoré ich v prvej triede čakajú. Čo by mal vedieť prváčik pred nástupom do školy, aby ho výučba bavila a nezaostával za svojimi spolužiakmi? S prípravou je dôležité začať čo najskôr. Vydavateľstvo Fragment vydáva mnoho publikácií pre predškolákov, ktoré im pomáhajú rozvíjať potrebné zručnosti pred nástupom do prvého ročníka.

Podľa požiadaviek škôl a tiež na základe odporúčaní pedagogicko-psychologických poradní by mal ovládať prváčik niekoľko základných vecí. Pred nástupom do školy by mal mať zodpovedajúcu slovnú zásobu, mal by vedieť spočítať predmety najmenej do päť, orientovať sa v priestore, vedieť čo je vpredu, vzadu, hore, dole. Tiež by mal rozoznávať základné farby a geometrické tvary, vymenovať dni v týždni, mesiace a ročné obdobia, nakresliť postavu so všetkými základnými znakmi, vystrihnúť jednoduchý tvar podľa predkreslenej čiary.

Presne na tieto základné zručnosti a schopnosti je zameraná populárno-náučná literatúra pre predškolákov. Knihy z edície Čarovná škôlka rozvíjajú detskú fantáziu, logické myslenie, jemnú motoriku. Obsahuje rôzne zábavné úlohy, spojovačky, uvoľňovačky, bludiská. Úlohy sú spracované hravou formou, aby udržali detskú pozornosť. Veľmi obľúbené sú tiež knihy  Tešíme sa do školy a Hry a úlohy kým pôjdem  do školy, ktoré pripravia deti na písanie písmen a číslic, zdokonalia ich šikovnosť v držaní pera a vnímaní farieb. Naučia deti rozlišovať jednotlivé tvary.

Okrem týchto zručností by mal vedieť prváčik základné pravidlá slušného správania, pozdraviť, poďakovať a poprosiť. Mal by sa vedieť samostatne obliecť a obuť, zaviazať si šnúrky na topánkach, pozapínať gombíky. Prváčik by mal mať rozvinutú hrubú motoriku tela, t. z. budúci školák by mal vedieť prekonať určitú vzdialenosť,  preskočiť prekážku,  udržať rovnováhu, skákať na jednej nohe, skákať cez švihadlo,  zvládnuť jednoduchý rytmický pohyb,  hádzať a chytať loptu; ako aj jemnú motoriku tela, čo znamená napríklad správne a uvoľnené držanie pera, vedieť obkresľovať, nalepovať, modelovať, maľovať, trhať a baliť.

Hravé knihy zaujmú predškolákov predovšetkým chytrými hádankami, hravými bludiskami a farebnými ilustráciami. Deti si s nimi zdokonalia svoju bystrosť pri hľadaní rozdielov na obrázkoch, vyskúšajú si jednoduché počítanie a písanie. Knihy ako napr. Veľká kniha šikovného predškoláka, Bludiská a úlohy pre šikovné deti, Super kniha hier a úloh nenásilnou formou pripravia prváčikov do školy a prinesú deťom veľa zábavy.

Čo musí vedieť prváčik
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Fragment)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu