Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Peter MAY – Skala

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Audiolibrix)

BRATISLAVA - Vychádza jeden z celosvetovo najúspešnejších detektívnych románov posledných rokov, prvá časť trilógie z ostrova Lewis od cenami a kritikou ovenčeného škótskeho autora Petra Maya. V skvelej interpretácii sa predstavuje Jiří Dvořák, ktorý viac ako 13 hodinovú adaptáciu načítal.

Ostrov Lewis je najodľahlejšie miesto v Škótsku, drsné ale krásne. Odohrala sa tu vražda pripomínajúca zabitie v Edinburghu, ktoré vyšetruje policajný detektív Fin Macleod. Ten je na ostrov vyslaný k pomoci s objasnením prípadu. Je to pre neho zároveň cesta domov a do minulosti, na miesto, kde sa narodil a prežil svoju mladosť. Stretáva sa s dávnymi kamarátmi, so svojou prvou láskou a mnoho ďalšími. Väčšina z nich ho však nevíta s otvorenou náručou. Fin netuší, že kľúč k prípadu by mohol odomknúť aj dvere, za ktorými je ukryté tajomstvo, ktoré sa bezprostredne týka jeho samého. Akú úlohu v prípade hrajú Finova dávna účasť pri tradičnej výprave na lov na neprístupnej a nebezpečnej skale An Sgeir? Povedie tragédia, ktorá sa tam vtedy odohrala aj po všetkých tých rokoch k ďalšej obeti?

Skala je detektívny román vzácnej sily a predstavivosti.

„Mrazivá atmosféra v strhujúcom románe.“ The Times (UK)

„Thriller temný a desivý, ako búrlivé škótske more za zimnej noci.“ The Daily Record

Peter May získal za knihu Skala mnoho medzinárodných ocenení, vrátane jednej z najvýznamnejších francúzkych čitateľských cien Cezam Prix Litteraire (2011).

Peter MAY – Skala
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Audiolibrix)

Peter May (1951) sa narodil v Glasgowe a súčasnej dobe žije vo Francúzku. Pôvodne sa živil ako novinár. Keď vydal prvý román The Reporter (1978), bol požiadaný, aby ho prepísal do podoby scenára pre seriál BBC. Od tej doby sa venuje televíznej tvorbe. May je jedným z najúspešnejších a najplodnejších televíznych scenáristov. Má na konte viac ako tisíc položiek, vrátane seriálu The Standaert Machair. Popritom taktiež píše romány. 

Román Skala (orig. The Blackhouse), prvá trilógia, odohrávajúca sa v Mayovom rodnom Škótsku vyšiel v roku 2009 najskôr vo Francúzku, o necelé dva roky neskôr taktiež vo Veľkej Británii. Tu po vydaní osem týždňov figuroval na britskom rebríčku bestsellerov, bol prezentovaný v prestížnom Richard and Judy Book Club, zvíťazil v ankete o najobľúbenejšiu knihu jesene 2011 a BBC plánuje natočiť jeho filmovú verziu.
V septembri 2012 vyšiel druhý diel s názvom The Lewis Man a v januári 2013 záverečný diel trilógie The CHessmen. Obe knihy sa držia v rebríčkoch a sú s nadšením prijaté svetovou tlačou, recenzie plné superlatívov vychádzajú v najprestížnejších denníkoch a v ich literárnych prílohách.

Trilógia z ostrova Lewis bola v britskom denníku The Indepedent nazvaná ako „Jedna z najlepších kriminálnych sérií v posledných rokoch“.

Marilyn Stasio, píšuca recenzie pre New York Times vyhlásila: „Peter May je spisovateľ, za ktorým by som šla až na koniec sveta.“

V recenzii Publishers Weekly nazvali knihu „úchvatným prvým dielom trilógie“.

Rovnako pochvalne sa vyjadrili aj v Library Journal, keď román opísali ako „fascinujúci“, „dychvyrážajúci“, „neuveriteľný“, a vymenovali Skalu za jednu z najlepších kníh roku 2012 v USA.

Medzi najlepšie knihy roku 2012 Skalu zaradil aj January Magazine.

-reklamná správa-

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu