Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Úspechy v hokeji dvíhajú národné povedomie, tvrdí psychologička

Fanúšikovia pred Euroveu počas semifinálového zápasu s Českom
Fanúšikovia pred Euroveu počas semifinálového zápasu s Českom (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Úspech našich hokejistov dvíha národné povedomie a pocit, že aj malý národ dokáže veľa a môže dosiahnuť úspech. Uviedla to psychologička Beáta Dopjerová. Na Slovensku je národné povedomie potlačené a mnohokrát zosmiešňované.

"Historicky máme dané nízke národné sebavedomie, vzhľadom na to, že patríme k štátom s nízkym ekonomickým zázemím, čo znamená, že je málo vecí, na ktoré je slovenský národ hrdý," konštatovala.

Počas hokejového šampionátu človek na čas zabúda na svoje bežné každodenné starosti, dochádza k dočasnému nahromadeniu euforizácie a pocitu zomknutosti a hrdosti. A v neposlednom rade sa zlepšujú medziľudské vzťahy. Slováci by si mali podľa Dopjerovej od zápasov nechať prirodzeným a normálnym spôsobom primeraný odstup, veriť a očakávať úspech nášho tímu, avšak zbytočne ho neheroizovať. "Treba dať hokejistom šancu, ale tiež ich vnímať ako ľudské bytosti, ktoré majú právo nielen na úspech, ale i na neúspech," dodala psychologička.

Občania Slovenska chodia počas majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji radi pozerať zápasy našich hokejistov do spoločnosti, krčiem, na námestia. "V prvom rade to závisí od osobnosti človeka, samotného fanúšika, ale i od sociálnej naplnenosti vzťahov," vysvetlila Dopjerová. Niektorí ľudia však podľa jej slov nemajú potrebu zvýšeného sociálneho kontaktu alebo delenia sa o radosť s inými, stačí im rodina. A iní naopak majú pomerne malú príležitosť k sociálnym kontaktom a toto je legálny spôsob alebo možnosť sociálneho zblíženia. "V extrémnej forme môžeme hovoriť aj o istom druhu exhibicionizmu," uzavrela psychologička Beáta Dopjerová.

Slovenská hokejová reprezentácia hrá dnes večer na majstrovstvách sveta o zlaté medaily s Ruskom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu