Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

FOTOREPORTÁŽ Najslávnejšie vojnové snímky, ktoré ovplyvnili dejiny!

Nick Ut zachytil okamih, ktorý obletel svet Zobraziť galériu (13)
Nick Ut zachytil okamih, ktorý obletel svet (Zdroj: SITA/AP)

PRAHA/BRATISLAVA - 8. júna uplynulo 40 rokov od vzniku záberu, na ktorom fotoreportér Nick Ut vo Vietname zachytil nahú dievčinu utekajúcu z dediny horiacej po útoku napalmom. Podobných slávnych vojnových fotografií sa však dá nájsť viac. Slúžili nielen mierovým účelom, ale aj propagande.

Španielska vojna

Robert CAPA - Španielsky republikánsky vojak. Snímka vojaka s puškou v ruke padajúceho dozadu, ktorú urobil vtedy dvadsaťdvaročný Capa v Andalúzii v roku 1936, dodnes trápi historikov fotografie po celom svete. Nikdy totiž nebolo presvedčivo vyvrátené podozrenie z naaranžovanej scény. Pochybnosti o autenticite slávnej fotografie ale nezmenili nič na tom, že zostala jedným z najsilnejších obrazových symbolov vojny. Vojna sa stala osudnou aj autorovi snímky a spoluzakladateľovi agentúry Magnum Capovi (1913 až 1954), ktorého zabila nášľapná mína v Indočíne.

Fotografiu vystavovali aj v múzeu v Barcelone v roku 2009.
Zobraziť galériu (13)
Fotografiu vystavovali aj v múzeu v Barcelone v roku 2009.  (Zdroj: SITA/AP)

Capovým často citovaným mottom bola veta: Ak nie sú vaše fotografie dobré, neboli ste dosť blízko.
Zobraziť galériu (13)
Capovým často citovaným mottom bola veta: Ak nie sú vaše fotografie dobré, neboli ste dosť blízko.  (Zdroj: SITA/AP)

V roku 2011 sa konala v Londýne výstava pod názvom Eyewitness: Hungarian Photography in the 20th Century.
Zobraziť galériu (13)
V roku 2011 sa konala v Londýne výstava pod názvom Eyewitness: Hungarian Photography in the 20th Century.  (Zdroj: SITA/AP)

 

Druhá svetová vojna

Herbert MASON - Katedrála sv. Pavla obklopená dymom horiacich londýnskych budov. Slávnu snímku urobil budúci filmový režisér Mason (1891 až 1960) počas takzvanej bleskovej vojny 29. decembra 1940, keď nemecké vzdušné sily podnikali jeden z najväčších leteckých útokov na britskú metropolu.

Katedrála prečkala "druhý veľký požiar Londýna" bez väčšej úhony, hoci mali dobrovoľní hasiči plné ruky práce. Ochrániť stavbu sira Christophera Wrena nakázal sám britský ministerský predseda Winston Churchill, morálka Britov nesmela byť za žiadnu cenu podkopaná.

Hrdo sa týčiaci svätostánok v mračnách dymu sa stal symbolom britskej nezdolnosti.
Zobraziť galériu (13)
Hrdo sa týčiaci svätostánok v mračnách dymu sa stal symbolom britskej nezdolnosti.  (Zdroj: Wikipedia)

Joe ROSENTHAL - Vztyčovanie americkej vlajky na tichomorskom ostrove Iwodžima. Za legendárnu snímku amerických vojakov vytvorenú 23. februára 1945 dostal fotograf agentúry AP Pulitzerovu cenu. Jedným zo zachytených hrdinov na fotografii bol aj príslušník námornej pechoty Michael Strank, ktorý sa narodil v roku 1919 v spišskej dedinke Jarabina. Rosenthalova fotografia poslúžila v USA na propagáciu vojnových pôžičiek aj ako predloha pre bronzový pamätník na Arlingtonskom národnom cintoríne.

Vulkanický ostrov Iwodžima bol prvým japonským územím, ktoré americké jednotky počas vojny obsadili. V bojoch oň zahynulo 7000 amerických a 20 700 japonských vojakov.

Rosenthal (1911 až 2006) zachytil až druhé vztyčovanie americkej vlajky na Iwodžime. Pri tom prvom nechýbal fotoreportér Louis Lowery, jeho záber ale postrádal dramatickú kompozíciu.
Zobraziť galériu (13)
Rosenthal (1911 až 2006) zachytil až druhé vztyčovanie americkej vlajky na Iwodžime. Pri tom prvom nechýbal fotoreportér Louis Lowery, jeho záber ale postrádal dramatickú kompozíciu.  (Zdroj: SITA/AP)

Joe Rosenthal so svojou slávnou fotografiou.
Zobraziť galériu (13)
Joe Rosenthal so svojou slávnou fotografiou.  (Zdroj: SITA/AP)

Pocta autorovi a jeho snímke, za ktorú dostal Pulitzerovu cenu.
Zobraziť galériu (13)
Pocta autorovi a jeho snímke, za ktorú dostal Pulitzerovu cenu.  (Zdroj: SITA/AP)

 

Jevgenij CHALDEJ - Vztyčovanie vlajky nad ríšskym snemom. Slávna vojnová fotografia oslavujúca víťazné ťaženie Červenej armády vznikla dva dni po skutočnom dobytí budovy nemeckého parlamentu. V Berlíne ju zaobstaral vojnový fotoreportér Jevgenij Chaldej (1917 až 1997) náhlivo povolaný z Moskvy. Pre túto príležitosť si doviezol vlastnú vlajku, narýchlo zošitú z niekoľkých červených obrusov.

Prvé sovietske zástavy zaviali nad Reichstagom 30. apríla 1945, ale až fotoreportérovi agentúry TASS Chaldejovi sa podarilo zinscenovať silný záber, na ktorom vojak Alexej Kovaľov máva na streche Ríšskeho snemu sovietskou vlajkou.

Existujú dve verzie tejto snímky. Na origináli má vojak, ktorý Kovaľova pridržuje, hodinky na každej ruke, z druhej snímky boli jedny hodinky vyretušované.
Zobraziť galériu (13)
Existujú dve verzie tejto snímky. Na origináli má vojak, ktorý Kovaľova pridržuje, hodinky na každej ruke, z druhej snímky boli jedny hodinky vyretušované.  (Zdroj: SITA/AP)

FOTOREPORTÁŽ Najslávnejšie vojnové snímky,
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP)


Vietnamská vojna

Eddie ADAMS - Poprava v uliciach Saigonu. Pulitzerovou cenou ohodnotená snímka z 1. februára 1968 ukazuje popravu väzňov Vietkongu generálom Nguyen Ngoc Loanom v období severovietnamskej ofenzívy Tet. Záber fotoreportéra agentúry AP sa stal jedným z najpublikovanejších snímok vietnamskej vojny. Generál Loan, ktorý po vojne žil aj s rodinou v USA, bol vďaka mediálne známemu obrazu štvaný až do svojej smrti v roku 1998. Adams (1933 až 2004) sa k tomu vyjadril: "Generál zabil vojaka Vietkongu a ja som zabil generála svojím fotoaparátom. Pretože fotografie sú tou najmocnejšou zbraňou na svete."

FOTOREPORTÁŽ Najslávnejšie vojnové snímky,
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP)


Nick UT - Snímka nahého dievčaťa utekajúceho z juhovietnamskej dediny Trang Bang zasiahnutej napalmom obletela svet a dala podnet k búrlivým demonštráciám za zastavenie vietnamskej vojny a stiahnutie amerických jednotiek. Fotograf agentúry AP ho urobil 8. júna 1972 neďaleko Saigonu, chvíľu po tom, čo juhovietnamské letectvo pod americkým velením bombardovalo civilné obyvateľstvo.

Ut (* 1951) dostal za snímku Pulitzerovu cenu, hlavnú cenu World Press Photo a rad ďalších medzinárodných ocenení. Deväťročné dievča z fotografie, Phan Thi Kim Phuc, popáleniny tretieho stupňa prežila. Dnes žije v kanadskom Toronte s manželom a dvoma deťmi. V roku 1997 bola vymenovaná veľvyslankyňou "dobrej vôle" Organizácie Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO).

FOTOREPORTÁŽ Najslávnejšie vojnové snímky,
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP)

Phan Thanh Tung a jeho žena Du Ngoc Nu, rodiča Kim Phuc, držia fotografiu na ulici, kde bol záber kedysi urobený.
Zobraziť galériu (13)
Phan Thanh Tung a jeho žena Du Ngoc Nu, rodiča Kim Phuc, držia fotografiu na ulici, kde bol záber kedysi urobený.  (Zdroj: SITA/AP)

Phan Thi Kim Phuc dnes.
Zobraziť galériu (13)
Phan Thi Kim Phuc dnes.  (Zdroj: SITA/AP)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu